Za zdravljenje gobavosti v Afriki

V Senožečah bo v soboto ob 19. uri dobrodelni koncert z naslovom Za Nube prebujamo človečnost. Namenjen bo pomoči afriškemu ljudstvu, ki ga poleg mnogih drugih težav uničuje tudi gobavost. A to je ozdravljiva bolezen, pravi sežanski zdravnik Benjamin Jogan, ki je dolga leta zdravil Afričane, obolele za gobavostjo.

Tomo Križnar Foto: Maja Pertič
Tomo Križnar Foto: Maja Pertič

SENOŽEČE > Dobrodelni koncert z naslovom Za Nube prebujamo človečnost pripravlja Kulturno društvo Pepca Čehovin Tatjana Senožeče v sodelovanju z Brkinsko-kraško zvezo lovskih družin Sežana, območno izpostavo JSKD Sežana, Lions klubom Sežana in Razvojnim centrom Divača.

V dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah bo v soboto od 19. ure dalje dobrodelno nastopilo veliko znanih imen popularne, narodnozabavne in klasične glasbe: ansambla Beneški fantje in Javor, pevka Nina Pušlar, glasbenik in tekstopisec Drago Mislej Mef, operna pevca Urška Arlič Gololičič (sopran) in Ivan Arnšek (bariton) ob spremljavi Elene Boljubaš (klavir) in Tomaža Plahutnika (citre), lovski rogisti BKZLD Sežana, sekstet Sonček in šolski pevski zbor OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača pod vodstvom Ade Škamperle. Edinstven humanitarni projekt Za Nube bosta predstavila Bojana in Tomo Križnar, program pa bosta povezovala Tjaša Škamperle in Primož Forte.

“Vstopnina bo znašala deset evrov, zbrana sredstva pa bomo nakazali Ustanovi Toma Križnarja za nakup zdravil za zdravljenje gobavcev v Nubskih gorah v Afriki,” pojasnjuje v imenu organizatorjev domačin Marijan Sotlar.

Udeležbo na prireditvi je že obljubil tudi Benjamin Jogan, upokojeni sežanski zdravnik, ki je kot edini specialist za lepro oziroma gobavost v nekdanji Jugoslaviji v Afriki skupaj delal kar 14 let: “Delal sem v Gani, Zambiji, v Južnem Jemnu,” pripoveduje na Krasu zelo znan zdravnik. Kot vodja antileproznega programa je bil v Afriko poslan večkrat v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. “Bolezen je stoodstotno ozdravljiva. V enem mesecu se pozdravi,” pravi. Zato bo pomoč z zdravili vsekakor zelo dobrodošla. In kaj je sam med zdravljenjem v Afriki občutil kot največji problem? “Strah pred to boleznijo. Ki je nepotreben. Lepra je sicer nalezljiva, vendar ozdravljiva.”


Najbolj brano