Razporedili bodo 480.000 evrov

Koprski župan Aleš Bržan je s projektom Predlagam - odločam začel uresničevati volilno zavezo o uvedbi participativnega proračuna. Po novem bodo občani dejavno vključeni v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja. Za ta namen so v proračunu za leto 2020 predvideli 480.000 evrov.

Prvič do zdaj bodo  tudi Koprčani  dejavno vključeni v proces 
odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Prvič do zdaj bodo tudi Koprčani dejavno vključeni v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Med drugim v občini pravijo, da želijo pridobiti projektne predloge in hkrati izboljšati učinkovitost porabe skupnega denarja, krepiti participacijo v družbi in izboljšati kakovost življenja v občini.

“Gre za eno od najbolj učinkovitih in oprijemljivih oblik neposredne demokracije, ki jo bomo letos uvedli prvič. Občani se bodo lahko dejavno vključili v reševanje tistih težav, za katere mislijo, da jim občina doslej ni namenjala dovolj pozornosti,” ocenjuje župan Aleš Bržan.

Razpored delavnic

>Četrtek (danes): zadružni dom Pobegi, ob 18. uri

>Petek: zadružni dom Gračišče, ob 18. uri

>Sobota: Območna obrtno-podjetniška zbornica Koper, ob 10. uri

Pobude zbirajo do 29. septembra

Projektne predloge bo občina do 29. septembra zbirala na šestih območjih. Za vsako območje so v proračunu zagotovili po 80.000 evrov. V območje 1 sodi mesto Koper s krajevnimi skupnostmi Koper - center, Olmo - Prisoje, Semedela, Žusterna, Za gradom. Območje 2 tvorijo Škocjan, Šmarje in Vanganel. V območje 3 so vključili Dekane, Hrvatine in Škofije, medtem ko pod okrilje območja 4 sodijo Bertoki, Pobegi - Čežarji in Sv. Anton. Območje 5 vključuje Boršt, Gračišče, Gradin in Marezige. Na seznam območja 6 so uvrstili Črni Kal, Podgorje, Rakitovec in Zazid.

Hkrati z zbiranjem pobud bodo na omenjenih območjih potekale tudi delavnice z javnimi predstavitvami in razpravami ter izobraževanja, kako pripraviti projektne predloge. Možno se je udeležiti katerekoli delavnice, ne glede na območje izvajanja participativnega proračuna.

Prek spletne strani že 17 predlogov

Pobude zbirajo na spletni strani predlagam-odlocam.koper.si, občani pa jih lahko oddajo tudi v vložišču občine ali na sedežu krajevne skupnosti. Do včeraj so občani prek spletne strani predlagam-odlocam.koper.si oddali 17 predlogov (o asfaltiranju pešpoti na Škofijah, sanaciji hudournika v Žusterni, o dodatnih šolskih avtobusih v smeri Popeter, o postavitvi zabojnika s slačilnico, sanitarijami in prostorom za shrambo športnih rekvizitov ob igrišču v Pradah ...).

Vse prispele predloge bo preučila komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami občine. Izvedljive pobude bodo v občini nato ponudili občanom na glasovalnih lističih, da sami odločijo, kateri projekti so najnujnejši in bi največ prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v občini.


Najbolj brano