Pesem jih je grela v hladu in megli

Tradicionalno srečanje pevskih skupin ljudskih pesmi, naslovljeno Pri nas je pesem doma, je v nedeljo na Vojskem obogatilo enajst zelo različnih sestavov, doma od Prekmurja do Brkinov. Ob znanih gostih - Hrušiških fantih - so na Vojskem prvič zapele pevke iz Turnišča in pevci, zbrani v folklorni skupini Razor iz Tolmina.

Hrušiški fanti so na Vojskem navdušili z žalostno-veselimi pesmimi 
o nekdanjem življenju v domači Hrušici in okolici. Foto: Saša Drgoš
Hrušiški fanti so na Vojskem navdušili z žalostno-veselimi pesmimi o nekdanjem življenju v domači Hrušici in okolici. Foto: Saša Drgoš

VOJSKO > Leta 2004 je KUD Planika prvič povabilo k nastopu domače skupine ljudskih pesmi. Tedanja kulturna dvorana je bila premajhna za vse, ki so želeli slišati pete zgodbe, tiste, ki so krepile narodno zavest ali krajšale in lajšale trde zimske dni na planoti. Ko je bilo sodelujočih skupin vse več, je postal premajhen tudi nadomestni senik. Vmes je Vojsko dobilo novo kulturno dvorano, a niti tej ne bi uspelo sprejeti vseh, ki želijo prisluhniti že dolgo vseslovenskemu prazniku ljudske pesmi.

Zato je tudi v nedeljo, hladu in dežju navkljub, življenjske zgodbe nekdanjih dni enajst skupin prepevalo pod šotorom.

Ljudsko pesem so prepletali s klekljanjem

Javorci, vojskarski trigeneracijski skupini iz družine Grošelj, je s pesmijo o vasi med gorami pripadel uvod v prireditev. Skupina je edina doslej sodelovala na vseh prireditvah. Ker je v družini pesem resnično doma. “Zbranih imamo veliko pesmi, a prepevamo samo še ob družinskih srečanjih. Pred prireditvijo pa vendarle tudi vadimo,” je povedal vodja in najstarejši član Aleksander Grošelj. Pozneje je zapel še z domačo moško vokalno skupino Vojsko.

Pravzaprav so praznik ljudske pesmi uvedli domači otroci. Bodoči kulturniki vojskarske planote, kakor jih je predstavila pobudnica in še vedno vodja prireditve Irena Hvala. Med njimi so bržčas tudi bodoče klekljarice, s katerih delom so v zahvalo domačim čipkaricam organizatorji prepletli pevski praznik. Ker so stoletja s čipkami dopolnjevale skromne družinske proračune. Letos pa so sklekljale nove oltarne prte za vojskarsko 350-letno cerkev.

Čekovnska dekleta, ubrane pevke iz sosednje vasi, so se s ponarodelo Tam sem jaz doma spomnile umrle vodje skupine Jesensko cvetje iz okolice Velenja, stalne gostje praznika Štefke Koželjnik. Kakopak na Vojskem pogrešajo tudi Domače pevce iz Lokovca, ki so polepšali niz praznikov, a se je žal poslovil tudi njihov pevec Jože Murovec.

Prihajajo mlajši. Tercet sester Kobal iz Ustja v Vipavski dolini je z zvonkimi soprani z lahkoto preglasil dež. Sosede, pevke dramsko-pevske skupine Zarja iz Ajdovščine, pa so se z narodno pesmijo odpravile na Koroško. Tudi Korenine, skupina kmečkih žena iz Zgornjega Posočja, so znanke vojskarskega odra. Čeprav so tik pred izidom zgoščenke Med hribi odmeva naj pesem, so se tokrat pevsko podale v dolino tiho.

Z obronkov Cerkniškega jezera so znanci in ambasadorji tamkajšnjih ljudskih pesmi domači pevci Jezerci predstavili še dopolnjena izvirna oblačila z novima ženskima tradicionalnima nošama.

Hrušiški fanti se bodo še vrnili

“Ob petju starih ljudskih pesmi se zamislimo nad skromnostjo življenja naših prednikov. Prav je, da bogato kulturno izročilo ne utone v pozabo,” so v popotnico stare ljudske Oj botra županja zapisali pevci tolminske folklorne skupine Razor. Na Vojskem so zapeli prvič. Prav tako pevke KUD Štefan Raj iz prekmurskega Turnišča. Pevsko so razgibale valove Mure in zagotovile, da jim pot z ravnice v visoko vas ni povzročala težav.

Tudi posebnim gostom, znani brkinski skupini Hrušiški fanti, ne. Ker v gosti megli niso nič videli. “Prvič smo na Vojskem in tega smo veseli. Pravzaprav smo tudi žalostni, saj nismo nič videli. Zato smo sklenili, da se bomo na planoto še vrnili,” je obljubil vodja skupine Danijel Cek. Medgeneracijska, a z glasovi in zunanjo tradicionalno podobo ubrana skupina, ki je brkinsko ljudsko pesem predstavila na vseh koncih sveta in mnogim pomembnim državnikom, je občinstvo razveselila s koncertom žalostno-veselih “zgodb” nekdanjega življenja v svoji Hrušici in širši okolici.

Organizatorji so se vsem zahvalili s hlebcem domačega kruha. Ker je bila pesem pogosto kruh.  


Najbolj brano