“Ne bodo nas ustavili z nekaj požganimi paletami”

Če bo šlo po načrtih, bo do konca leta nared projekt za težko pričakovani koprski skejt park, ki mu je namenjeno zemljišče za olimpijskim bazenom. Takšne so napovedi iz občinske uprave, kjer se nadejajo, da bi naložbo izvedli v prihodnjem letu. Skejterji in BMX-erji, združeni v Športnem društvu Obala Riders, so medtem v sodelovanju z drugimi mladinskimi društvi našli svoj začasni prostor pod soncem na drugem koncu mesta.

Koprska mladina se je v skejterskih in kolesarskih veščinah lahko urila na starem skejt parku na Bonifiki, kjer so peljali uspešno zgodbo, ki je prek dogodkov, ki so ji tam prirejali, odmevala daleč naokrog. Zaton je prišel septembra 2011, ko so poligon zaradi dotrajanosti objektov porušili. Le nekaj mesecev pred tem se je iz podobnih razlogov poslovil tudi novogoriški skejt park za Hitovo Perlo. A medtem ko je novogoriška občina držala besedo in svoji mladeži že dve leti zatem na istem mestu zagotovila nov sodoben poligon, so bili Koprčani doslej deležni le praznih obljub.

Prihodnje leto končno sodoben skejt park?

Če gre verjeti napovedim novega vodstva koprske občinske uprave, se kmalu vendarle obeta premik k dejanjem. Kot zatrjujejo, bodo v kratkem objavili povabilo k oddaji ponudbe za izdelavo projektne dokumentacije za skejt park in “če gre vse po načrtih, bo dokumentacija izdelana še v tem letu”.

“Kar počnemo na Markovcu, je zgolj obliž na dolgoletno pomanjkanje takšnega prostora in sporočilo širši skupnosti, da ga resnično potrebujemo.”

Aljaž Jerman, predsednik ŠD Obala Riders

Skejt parku, ki ga snujejo v sodelovanju “z različnimi akterji, ki so aktivni na področju urbanih športov”, so odmerili približno 600 kvadratnih metrov površine na zemljišču za objektom olimpijskega bazena na Bonifiki. “Imel bo vse elemente sodobnega urbanega parka, namenjenega rolkarjem,” obljubljajo v občinski upravi. Ko bo projekt nared, bo znano tudi, koliko denarja bo terjala naložba in v kolikšnem času jo bodo lahko izvedli. “Naša želja je, da bi naložbo izpeljali v letu 2020,” dodajajo v občini.

“Končno smo dobili pravi stik z občino. Upamo, da bodo držali besedo,” dobre novice z zdravo mero skepticizma sprejemajo člani ŠD Obala Riders na čelu s predsednikom Aljažem Jermanom. “To, s čimer se ukvarjamo, namreč ni nobena otročarija. Skejtanje in vožnja BMX koles nista več samo del neke subkulture. Prihodnje leto bosta v Tokiu predstavljena kot novi olimpijski športni disciplini. Vsako razvito mesto si zasluži prostor za razvoj teh športov,” poudari Jerman, BMX-er Jaka Miklavčič pa mu pritegne: “Še v Fažani, ki je tako rekoč vas pri Puli, bodo v kratkem dobili sodoben, približno 300.000 evrov vreden skejt park. Pri nas je za nekatere druge športe, kot sta nogomet in košarka, dobro poskrbljeno, za urbane športe, kot sta skejtanje in vožnja BMX koles, pa ne. Medtem pa imajo denimo Hrvati že skoraj zagotovljenega rajderja za BMX na olimpijskih igrah v Tokiu. Lahko bi ga imeli tudi mi, če bi imeli na voljo ustrezno infrastrukturo.”

“Skejt park ni samo skejt park, je mladinsko zbirališče.”

Toni Bračanov, Klub Inde drugje, Zavod NOR

Občina zatrjuje, da zemljišča na Markovcu, kjer mladi zadnje mesece uspešno sobivajo z bivšimi balinarji, ne bo prodala.

Topel sprejem na opuščenem balinišču

Prihodnje leto je na tem področju, kot kaže, vendarle pričakovati napredek. Na izpolnitev občinskih obljub pa skejterji ne čakajo križem rok. Že pred meseci so združili moči s člani kluba Inde drugje, zavoda NOR in nekaterih drugih mladinskih društev, da bi poiskali ustrezen prostor za (vsaj začasno) vadbo in druženje. Našli so ga na betonski ploščadi starega balinišča v Ulici Vena Pilona na Markovcu, kjer že nekaj mesecev uspešno sobivajo z nekoliko starejšo tovarišijo. Na nekdanjem “balin placu”, kjer sicer ni več steze za balinanje, ostajajo pa pokriti klubski prostori, se namreč vsak dan družijo člani Balinarskega kluba 4. julij.

“Ko so zgradili novo balinarsko dvorano pri piceriji Ancora, je ta prostor bil videti zapuščen. Nismo vedeli, da se tu še vedno druži skupina balinarjev. Seveda smo takoj stopili do njih in jih vprašali, ali se strinjajo, da bi to postal tudi naš družabni prostor,” v imenu članov kluba Inde drugje in Zavoda NOR pove Toni Bračanov, sicer tudi član občinske komisije za mladinska vprašanja. Predstavili so jim, kakšen potencial vidijo v opuščeni betonski ploščadi, in jim zatrdili, da tam ne nameravajo razgrajati, temveč razviti mirne dejavnosti v športnem in kulturnem duhu. “Tu nimamo namena prirejati kakšnih hrupnih dogodkov. Potrebujemo zgolj prostor za druženje, občasno pa bi pripravljali tudi razstave, filmske večer in podobno,” razloži Bračanov.

Balinarji so jih sprejeli odprtih rok. “Stari kartaši in balinarji se tu družimo, ker se nimamo kam dati. Vsak dan se nas zbere kakih deset, vseh pa nas je približno 40. Zdaj so se nam pridružili ti naši mladi. Super fantje so, pridni, delavni, lepo se imamo z njimi,” je nove družbe vesel neformalni gospodar bivšega balinišča Silvo Torkar.

Na bivšem balinišču je bilo ves avgust živahno. Z veliko dobre volje in prostovoljnega dela so mladi v nekaj tednih postavili lastno skejtersko rampo.

Svoj žegen je novemu mladinskemu zbirališču na Markovcu dala tudi koprska občina, ki je zemljišče predala v upravljanje Centru mladih Koper za potrebe mladinskih programov. Pod okriljem CMK je prostor tako zdaj v uporabi društva Obala Riders, kjer so pred meseci zavihali rokave in se lotili dela. Prek razpisa CMK so pridobili 3500 evrov, ki so jih namenili izvedbi half pipea oziroma mini rampe. Ves avgust so v hudi pripeki žagali, vrtali in brusili ter z veliko dobre volje in prostovoljnega dela uspeli pripeljati projekt do konca.

V novi pridobitvi so lahko uživali le nekaj dni, nakar jim je veselje pokvaril nočni požigalec.

Požigalec v eni noči uničil, kar so gradili ves mesec

V sadovih svojega dela pa so lahko uživali le nekaj dni. Jutro zatem, ko so se uspešno predstavili na Oživeli ulici, jih je na Markovcu pričakal hladen tuš: ponoči je nekdo na sredo komaj zgrajene rampe nametal nekaj palet, jih polil z nafto in namerno zanetil požar. Zaradi pravočasne intervencije koprskih gasilcev jo je ogenj, ki ga je menda bilo videti celo s koprskega pomola, le delno poškodoval, a dovolj, da se je z lesenimi deskami sesulo v pepel tudi zadoščenje ob uspešno opravljenem napornem delu. Po vodi pa je splaval tudi otvoritveni dogodek, ki so ga nameravali pripraviti danes.

Komaj zgrajeno mini rampo je v noči po Oživeli ulici, kjer so se skejterji in “rajderji” predstavljali javnosti, uničil neznani požigalec.

“Sramota, da so jim to storili, potem ko so tako garali. Mi smo jim pomagali, kolikor smo lahko, sicer pa so vse naredili sami. In to sredi najhujše vročine. Komaj tri dni so skejtali po tej rampi, pa jim jo grejo zakurit,” je piromanska škodoželjnost razjezila tudi Silva Torkarja.

“To je bil boleč udarec, a nam ni vzel zagona. Še vedno imamo visoko motivacijo, da rampo popravimo in izvedemo načrtovani dogodek ter tako pošljemo jasno sporočilo, da nas ne bodo ustavili z nekaj požganimi paletami,” je odločen Jaka Miklavčič. V minulih dneh so se tako ponovno lotili dela na rampi, na kateri je zaradi požiga nastalo za približno 800 evrov škode. Poravnali jo bodo iz lastnega žepa in - vnovič - s prostovoljnim delom. Kdor jim je pripravljen priskočiti na pomoč z donacijo, je dobrodošel. Dogodek, s katerim so nameravali danes proslaviti pridobitev, pa so premestili na 21. september.

“Ob tem pa smo seveda nenehno v pričakovanju pravega, po sodobnih standardih narejenega skejt parka, kjer bomo lahko imeli tekmovanja, tečaje, kjer se bo lahko mladina zbirala, ljudje bodo športali ...,” pravi Aljaž Jerman in dodaja: “Kar počnemo na Markovcu, je zgolj obliž na dolgoletno pomanjkanje takšnega prostora in sporočilo širši skupnosti, da ga resnično potrebujemo.” Pri čemer ne gre le za interese skejterjev in “rajderjev”, temveč tudi drugih mladih, ki želijo prispevati k razvoju koprske urbane kulture. “Skejt park ni samo skejt park, je mladinsko zbirališče,” poudari Toni Bračanov.

Občina podpira sobivanje mladih in starejših

Kakšno prihodnost bo imela medgeneracijska skupnost, ki jo mladi z bivšimi balinarji gradijo na oživelem degradiranem prostoru, je odvisno predvsem od njih samih. Zavedajo se, da jim je prostor, ki je v lasti občine, namenjen v začasno uporabo. Na uho so jim prišle tudi govorice, da naj bi občina zemljišče, s katerega se odpira pogled na mesto, nameravala prodati. A kot kaže, je ta bojazen za zdaj odveč. V občinski upravi pojasnjujejo: “O prodaji trenutno ne razmišljamo. Območje smo uredili in ga v upravljanje začasno prenesli na Center mladih Koper ter ga tako namenili mladinskim društvom oziroma programom. Želja občine je celovito urediti to območje, ena od rešitev pa je tudi ureditev prostora sobivanja mladih in starejših občanov.”


Najbolj brano