Huawei pred težko preizkušnjo

S čim bodo pri Applu letos prepričali kupce v nakup njihovih najnovejših iphonov, bo jasno prihodnji torek, ko bodo iz teatra Steva Jobsa v živo predvajali predstavitev letošnjih novosti. Dober teden zatem, 19. septembra, pa bo svoja novinca v Münchnu predstavil kitajski Huawei, ki je pred pomembno preizkušnjo. Zaradi ameriških sankcij bo primoran telefone poslati med uporabnike brez vgrajenih Googlovih aplikacij.

Po Samsungovi si bodo v prihodnjih tednih sledile še predstavitve 
najnovejših pametnih telefonov znamk Apple, Huawei in Google. 
Zaradi ameriških sankcij bo evropski trg  za Huawei najbrž trd 
oreh. Foto: pixabay.com
Po Samsungovi si bodo v prihodnjih tednih sledile še predstavitve najnovejših pametnih telefonov znamk Apple, Huawei in Google. Zaradi ameriških sankcij bo evropski trg za Huawei najbrž trd oreh. Foto: pixabay.com

Na lestvici najbolj prodajanih znamk pametnih telefonov še vedno kraljuje južnokorejski Samsung, ki je novo generacijo pametnega telefona z velikim zaslonom galaxy note že predstavil v začetku avgusta ter napovedal, da bo v sodelovanju z Microsoftom še izboljšal delovanje storitev na svojih napravah.

Brez Googlovih aplikacij

Kitajski Huawei, ki na trgu pametnih telefonov zaseda drugo mesto (na tretjem je kitajsko podjetje Oppo, Apple pa je izpodrinjen na četrto mesto), se na predstavitev modelov mate 30 in mate 30 pro, ki bo 19. septembra v Münchnu, pripravlja z grenkim priokusom. Zaradi ameriških sankcij (ameriške oblasti ocenjujejo, da Huawei predstavlja grožnjo zaradi svoje tesne povezanosti s kitajskimi obveščevalnimi službami) je kitajski tehnološki velikan namreč potisnjen v nezavidljiv položaj. Ker mu Google ne sme izdati licenc za uporabo njegovih aplikacij, bodo Huaweievi telefoni prišli med uporabnike brez vgrajenih ključnih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi, Youtube in trgovina Google Play. Po mnenju analitikov bo to za Huawei hud udarec, zlasti na trgih izven Kitajske, kjer kupci pričakujejo, da bodo dobili v roke polno opremljen izdelek, medtem ko so kitajski potrošniki vajeni, da sami naložijo programsko opremo na “prazne” telefone.

Ker mu Google ne sme izdati licenc za uporabo svojih aplikacij, bodo Huaweievi telefoni prišli med uporabnike brez vgrajenih ključnih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi, Youtube in trgovina Google Play.

Bodo evropski kupci sprejeli nadomestke?

Dokler bodo ZDA to dopuščale, bodo Huaweievi telefoni delovali prek odprtokodnega operacijskega sistema android. V primeru prepovedi se bodo poslužili plana B, torej lastnega operacijskega sistema harmony, ki ga še razvijajo in so ga doslej namestili le na pametni televizor hčerinske znamke Honor. Pripravili so tudi lastne aplikacije, s katerimi naj bi nadomestili Googlove. Takšen je, denimo, navigacijski sistem huawei map kit, ki naj bi poleg klasične navigacije med drugim podpiral še prikaz aktualnih razmer na cestah. Po napovedih bo na voljo v 150 državah in 40 jezikih, najverjetneje torej tudi pri nas. A vprašanje je, ali bodo evropski potrošniki pripravljeni sprejeti Huaweieve nadomestke in s tem nov način uporabe svojega pametnega telefona. Če gre verjeti napovedim analitikov, bo Huawei zaradi ameriških sankcij doletel precejšen padec prodaje pametnih telefonov na zahodnih trgih.

Podrobnosti o strojni opremi nove serije telefonov mate 30 še niso znane. Poganjal naj bi jih procesor kirin 990, nekateri tehnološki portali špekulirajo, da bi Huawei utegnil presenetiti z najhitrejšim brezžičnim polnjenjem na trgu ter da je na novih telefonih pričakovati še več vgrajenih kamer kot na prejšnjih.

Apple z enajsticami, Google s štiricami

S podobnimi izboljšavami - zmogljivejšim brezžičnim polnjenjem in dodatnimi kamerami - naj bi se ponašala tudi nova serija Applovih iphonov, ki jih bodo predstavili 10. septembra v teatru Steva Jobsa v Cupertinu v Silicijevi dolini. Na dogodku, ki so ga naslovili By Innovation Only, naj bi lansirali tri modele iz kolekcije iphone 11, naslednike lanskoletnih iphone XS, iphone XS Max in iphone XR. V novi kolekciji naj bi dva modela opremili s premium OLED zasloni in tretjega, cenovno ugodnejšega, z LCD zaslonom. Vsi trije modeli naj bi bili na zadnji strani opremljeni z dodatno kamero s širokokotno lečo.

V oktobru naj bi svojega aduta predstavil tudi Google, ki bo na trg poslal najnovejši pametni telefon pixel 4. Pričakovati je “navadno” in XL različico, domnevno z zaslonoma s 15,2- oziroma 16,8-centimetrsko diagonalo. O podrobnostih glede strojne opreme po spletu krožijo zgolj šušljanja. Google pa je že junija razdražil sledilce s fotografijo novinca na twitterju ter s pripisom: “Počakajte, da vidite, kaj vse zmore.”


Najbolj brano