Kakšna usoda čaka škedenjsko železarno?

Ni še znano, kakšne bodo posledice napovedi družbe Arvedi, lastnice škedenjske železarne, da se umika iz Trsta. Čeprav se zahteve po zaprtju železarne vrstijo že leta, bi to lahko pomenilo socialno bombo. V njej je namreč zaposlenih približno 600 delavcev. Ustanovitelj družbe Giovanni Arvedi, kot poudarja, Trsta ne zapušča po lastni izbiri, temveč zaradi političnih igric.

Arvedi je v železarno vložil veliko denarja in dodatno zaposlil 200 
ljudi. Foto: Primorski dnevnik
Arvedi je v železarno vložil veliko denarja in dodatno zaposlil 200 ljudi. Foto: Primorski dnevnik

TRST > Sredi tedna je skupini Arvedi, lastnici škedenjske železarne, prekipelo. V tržaškem v dnevniku Il Piccolo je lastnik družbe Giovanni Arvedi objavil celostranski oglas, v katerem napoveduje skorajšnje zaprtje plavža in koksarne.

Politična nesoglasja

Na vprašanje, zakaj se je odločil za tako drastičen ukrep in kar z oglasom napovedal odhod iz Trsta, so v podjetju pojasnili, da se je kuhalo že dlje časa. Arvedi naj ne bi našel skupnega jezika z novo ligaško deželno upravo. Pismo, ki ga je deželni odbornik za okolje Fabio Scoccimarro 28. avgusta naslovil na podjetje Siderurgica Triestina (v lasti družbe Arvedi), pa je bilo kaplja čez rob.

600

delavcev zaposluje škedenjska železarna

Scoccimarro je namreč Arvedija pozval, naj ukine dejavnost plavža in koksarne, ob tem pa da sam prevzema skrb za reorganizacijo proizvodnje in iskanje najprimernejše rešitve za delavce, ki bi bili ob službo. Predstavniki družbe Arvedi so povedali, da jih je izredno zmotil ton pisma, saj Scoccimaro v njem izrecno priznava, da je Arvedi v zadnjih letih izpolnil vse obveznosti iz programskega dogovora, ki je predvideval vrsto okoljskih sanacijskih ukrepov.

Po nekaterih virih je železar iz Cremone za sanacijo območja, izboljšavo industrijskih obratov in kadrovsko politiko (zaposlil je približno 200 ljudi) namenil skoraj 200 milijonov evrov. Ta denar bi v tržaški železarski obrat sicer vložil do leta 2026, ko naj bi zapadla veljavnost zadnjega okoljskega dovoljenja - do takrat je namreč Arvedi načrtoval naložbe.

Brez koraka nazaj?

“V pismu za javnost je predsednik Giovanni Arvedi izrecno napisal, da se nikakor ne more strinjati z napačnimi informacijami, ki so v preteklih dneh zaokrožile po medijih. Deželnemu odborniku Scoccimarru nikoli ni nakazal možnosti za reorganizacijo dela v plavžu in koksarni. V pismu, ki so ga na odbornika naslovili 29. avgusta, je vodstvo Arvedija povabilo deželno upravo, da se skupaj pogovorijo o pozivu, naj Arvedi zapusti mesto. Seveda bi do tega lahko prišlo pod določenimi pogoji. Vsaj del vloženega kapitala bi podjetje moralo dobiti nazaj. In tudi zagotovila, da bo za delovna mesta poskrbljeno,” so pojasnili predstavniki za stike z javnostmi.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi Giovanni Arvedi storil korak nazaj in preklical izrečene besede, so odgovorili, da je to skoraj nemogoče. V družbi Siderurgica Triestina še pojasnjujejo: “Slovo od Trsta ni Arvedijeva izbira, pač pa posledica odločitev drugih ustanov, kar jemljemo na znanje s težkim srcem.” To naj bi dokazovale tudi milijonske naložbe v prilagoditev zastarelih strojev in naprav. “Tega ne bi storili, če bi nameravali zapreti železarno.”

Sekretarja sindikata Fim Cisl za Trst in Gorico Umberta Salvaneschija je Arvedijevo pismo presenetilo in šokiralo. “Ničesar nismo vedeli. Arvedijeva napoved, da zapušča Trst, nas je zadela kot strela z jasnega. Vse skupaj se je zakompliciralo v nekaj dneh, saj ima zdaj igro v roki deželna uprava,” je povedal sindikalist. “Če se bomo srečali z lastnikom Giovannijem Arvedijem, smo v sredo pripravljeni iti v Cremono, če pa bo naš sogovornik Mario Caldonazzo, nečak, ki naj bi po Arvedijevih napovedih izpeljal postopek ukinitve dejavnosti v železarni, bomo sestanek zahtevali v Trstu. Istega dne bomo sklicali tudi stavko pred deželno palačo,” je povedal Salvaneschi, ki se mu vse skupaj zdi grozljiva politična igra na račun nedolžnih delavcev.


Najbolj brano