Polne Stožice so izziv

Slovenija gre naprej. Takšno je sporočilo navijačev, ki bodo nocoj na tekmi 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu s Poljsko napolnili Stožice. Upati je, da bo podpora s tribun dala krila tudi izbrancem Matjaža Keka na zelenici.

Kakšne napotke bo dal slovenski selektor Matjaž Kek za nocojšnji 
obračun s Poljaki? Foto: Profimedia
Kakšne napotke bo dal slovenski selektor Matjaž Kek za nocojšnji obračun s Poljaki? Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Slovenija je resda dočakala prvo zmago v tem ciklu šele na četrti kvalifikacijski tekmi v Latviji, proti kateri so si točke vnaprej vpisali vsi tekmeci skupine G, zdaj pa se začenja prelomno obdobje. Vsaj v boju za drugo mesto, ki še prinaša uvrstitev na evropsko prvenstvo (EP) prihodnje leto. V naslednjih treh mesecih bo četverica ekip odigrala še po šest tekem, Izrael in Severna Makedonija sta namreč že sinoči odigrala prvi dvoboj 5. kroga. Izraelci bodo torej imeli dan več premora pred ponedeljkovim gostovanjem v Stožicah, a to je zgodba, s katero se bodo v slovenskem taboru pozabavali po nocojšnji bitki s Poljsko, ko se bodo šteli zadetki, točke, a tudi ranjenci.

Slovenske nogometaše sicer prevevajo lepi spomini na soočenja s Poljaki. Pred natanko enajstimi leti so z zadetkom Zlatka Dedića za končnih 1:1 izbranci Matjaža Keka začeli svoj pohod na svetovno prvenstvo (SP) leta 2010. Od tedanje slovenske zasedbe, ki se je zoperstavila gostiteljem v Wroclawu, nihče ne kandidira za nocojšnji obračun. Za Poljake bo v Stožicah bržkone zaigral zimzeleni Jakub Blaszczykowski, udarni adut zasedbe Jerzyja Brzeczeka pa bo Robert Lewandowski, ki je pred dobrim desetletjem obsedel na klopi.

Skupina G

Vrstni red po 4. krogih - Poljska 12 točk, Izrael 7, Avstrija 6, Slovenija 5, Severna Makedonija 4, Latvija 0; 5. krog, nocoj ob 20.45 - Slovenija : Poljska, Avstrija : Latvija; sinoči - Izrael : S. Makedonija.

Poljaki so v tistih kvalifikacijah za SP 2010 potegnili krajšo proti Slovaški in Sloveniji, ki je pred desetimi leti dobila povratni dvoboj v Mariboru s 3:0. Spet je mrežo Poljakov načel Zlatko Dedić, slovensko zmago pa sta z goloma zapečatila Valter Birsa in Milivoje Novaković. Slovenija se je prek Rusije in dodatnih kvalifikacij prebila v Južno Afriko, Poljaki pa so ostali doma, kar se jim je v tem tisočletju primerilo le še v kvalifikacijah za EP leta 2004. Za naslednje veliko tekmovanje prihodnje leto se zdi tovrstna bojazen odveč, zato pa želijo po dveh desetletjih na prvenstvu stare celine spet zaigrati slovenski nogometaši. Toda najprej bo treba opraviti s kvalifikacijami.

Na dlani, je da bosta za uresničitev želja Kekove zasedbe ključna sledeča dva cikla, septembrski in oktobrski, v katerih bo Slovenija doma igrala tri od štirih dvobojev proti neposrednim tekmecem za napredovanje. Poljska ovira je seveda najvišja, na papirju in v praksi. Agresivnost, a tudi kompaktnost bosta bržkone glavni postavki Kekove zasedbe. Za ta namen bo selektor tudi izbral udarno enajsterico, ki bi lahko presenetila Poljake. Če ne drugače, pa iz kakšne prekinitve.


Najbolj brano