Ženi nasilneža ni uspelo rešiti iz pripora

Čeprav je priznal, da je ženo žalil, ji grozil, razbijal telefone, jo polil z razredčilom in grozil z vžigalico, ji trgal oblačila, prediral gume na avtu in ji ni pustil spati, je obsojenega 49-letnega Ivico M. prav žena v torek skušala rešiti iz pripora. Trdila je, da se ga ne boji več. Sodnica ji ni verjela, obsodila ga je na 15 mesecev zapora in pustila v priporu.

Obtoženčeva žena je sodnici dejala, da se mora z nasilnim možem pred ločitvijo dogovoriti tudi o 
delitvi kmetije v Krkavčah. Prav zaradi te kmetije in hiše je, kot kaže, oče obtoženega  Marko Matić 
umoril svojo polsestro in njenega moža. Na fotografiji dovoz do hiše na dan umora.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Obtoženčeva žena je sodnici dejala, da se mora z nasilnim možem pred ločitvijo dogovoriti tudi o delitvi kmetije v Krkavčah. Prav zaradi te kmetije in hiše je, kot kaže, oče obtoženega Marko Matić umoril svojo polsestro in njenega moža. Na fotografiji dovoz do hiše na dan umora.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Sem kriv,” je v torek popoldne sklonjene glave tiho dejal 49-letni Ivica M. Priznal je, da je od druge polovice lanskega leta do začetka letošnjega maja pod vplivom psihoaktivnih substanc in ob bistveno zmanjšani prištevnosti izvajal nasilje nad svojo ženo Lilijano M..

Ves čas naj bi ji očital, da ga vara z drugimi moškimi, jo zmerjal, ji pregledoval računalnik, izbrisal predal elektronske pošte, razbil tri telefone, razbijal inventar po stanovanju in ji ponoči pogosto ni pustil spati. Trgal ji je tudi oblačila, trikrat predrl gume na avtu in jo, ko je ležala na kavču, celo polil z razredčilom ter v rokah držal vžigalico.

Žena se je enkrat zatekla k tašči, pa se je zaradi groženj vrnila k njemu. Ko se je po zadnjem nasilju v začetku maja izselila iz njunega stanovanja, je prišel v prostore koprskega centra za socialno delo v Prisojah, kjer je Lilijana M. zaposlena. Premetal je njeno pisalno mizo, pregledal računalnik in grozil njenim sodelavcem. Tam so ga policisti vklenili, preiskovalna sodnica pa ga je poslala v pripor.

Sramuje se tasta, ne moža

Za presenečenje na torkovi obravnavi je poskrbel odvetnik Branko Gvozdić, ki je sodnici predlagal, da pred izrekom sodbe zasliši obtoženčevo ženo. “Pa saj je ni nihče povabil na obravnavo,” je odvrnila sodnica Barbara Franca. “Ona je zdaj tukaj nekje na sodišču. Vprašal sem jo, če je pripravljena pričati, in je rekla, da je,” je odvrnil Gvozdić. Tožilka Natali Volčič Ivanič je temu nasprotovala, ker “je več kot očiten vpliv odvetnika nanjo, odvetnika, ki obtoženčevo družino zastopa tudi v drugih postopkih”. “Tožilka si dovoli malo preveč! Hoteli smo jo zaslišati zaradi ocene njene ogroženosti,” je odvrnil Gvozdić.

Sodnica je ugotovila, da je obtoženčevo ženo na sodišče povabil odvetnik in jo zaslišala. Žena Lilijana M. je najprej povedala, da si je na upravni enoti spremenila priimek, vendar ne zaradi moža, ampak zaradi tasta. Njen tast je namreč Marko M., ki mu sodijo, ker je avgusta lani v Krkavčah s kovinsko palico pokončal svojo polsestro in njenega moža.

Ne zahteva niti ločitve

Nato je povedala, da sta z možem v razveznem postopku. Ko jo je sodnica nekoliko podrobneje spraševala o tem, je pojasnila, da bo zahtevo za ločitev pravzaprav vložil njen mož, ko bo prišel iz pripora. “Zakaj pa tega niste storili sami?” je zanimalo sodnico. “Ker se nisva uspela dogovoriti o vseh zadevah,” je odgovorila. Povedala je, da jo mož iz pripora ves čas kliče. Dodala je, da imata sina, skupno premoženje in kmetijo v Krkavčah, zato želi razvezo speljati čim bolj mirno. “Pogovarjava se zelo umirjeno, sproščeno, brez kreganja,” je dodala.

Na vprašanje, ali je prestrašena, ko jo kliče, je odgovorila, da ne. “Zdaj sem pripravljena. Hotela sem ga celo obiskati, ker se bom morala prej ali slej soočiti z njim. Večno ne bo zaprt,” je dejala in pojasnila, da jo bolj kot zase skrbi zanj. “Mislim, da je čas, da se strokovne službe začnejo ukvarjati z njim. Zato sem danes tukaj. V priporu mu dajejo le pomirjevala in uspavala, kar mu ne pomaga. Potreben je hitre pomoči, ambulantnega zdravljenja s prostosti,” je jasno povedala.

O zapisniku njenih kolegic s centra za socialno delo, ki so v poročilu napisale, da se svojega moža zelo boji in da se boji za svoje življenje, je dejala, da so to težke besede, ki jih ni izrekla. Priznala je, da je to rekla preiskovalni sodnici. Tožilka je prebrala, da je preiskovalni sodnici rekla tudi, da je njen mož tempirana bomba in kot raketa, ki jo lovi.

Grozita mu še dve sodbi

Dejanje je obžaloval tudi obtoženi Ivica M. in povedal, da komaj čaka, da pride iz pripora in obišče svojega psihiatra. “Noter sta dva. Ne morem najprej govoriti z enim, potem pa z drugim. V priporu sem staknil tudi poškodbo srca,” je povedal in opisal, kako ga življenje ni “božalo”. “Padel sem v začaran krog, iz katerega se nisem mogel rešiti. Srečen sem, da se ni zgodilo kaj hujšega. Za Lilijano bom poskrbel, kolikor bo dovolila in hotela. S sinom sva se zbližala. V priporu sem napisal celo oporoko, v kateri sem vse zapustil Lilijani,” je povedal.

“Nad njo še vedno izvajate nadzor. Oglaša se vam na telefon in se vam podreja. Pravi sicer, da se vas ne boji več, vendar hodi k psihiatru, jemlje zdravila in je mirna. Ampak vi ste v priporu, nekaj drugega pa bi bilo, če bi bili zunaj. Pritožujete se nad obravnavo v priporu. Če bi se hoteli zdraviti, bi se pri kateremkoli psihiatru,” ga je podučila sodnica, mu za nasilje nad ženo prisodila 15 mesecev zaporne kazni in mu podaljšala pripor. Nad obtoženim še vedno visi dvomesečna pogojna obtožba iz leta 2017 zaradi nasilja nad ženo, ki je sodnica ni preklicala. Trenutno mu na koprskem okrajnem sodišču sodijo, ker je v Krkavčah sosedu njegove pokojne tete s traktorjem odrinil avto in ker je poškodoval teto.


Najbolj brano