Jurica Golemac: “Nikogar se nismo bali, nikogar se ne bojimo”

Košarkarji Kopra Primorske so po nekaj dneh priprav popolni, saj se je ekipi pridružil še Američan Lance Harris. V Kranjski Gori so medtem že odigrali tudi prvo pripravljalno tekmo z ruskim Himikijem (81:81!), nato pa so že v domači dvorani s 83:59 premagali ekipo Interja iz Bratislave, sicer aktualne slovaške prvake.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Veselimo se nove sezone. Poleti smo se dobro spočili. Fantje so na priprave prišli zelo dobro pripravljeni in v dobri kondiciji. Nestrpno čakamo, da gredo priprave mimo in da začnemo igrati prave tekme,” je za začetek povedal Jurica Golemac, ki že dolgo ni zgolj trener ampak tudi klubski menedžer, ki izbira igralce na trgu. “Od marca, ko smo si izborili uvrstitev v ligo Aba 1, smo se že začeli pripravljati na nov izziv. Zadovoljen sem z novinci in z njihovim značajem. So kakovostni, prepričan sem, da ne bo veliko težav z njihovo vključitvijo v preostali del moštva,” poudarja.

Imate dva mlada organizatorja igre. Ne bo to težava?

“Želeli smo pripeljati čim več mladih in talentiranih slovenskih igralcev, kot sta Žan Mark Šiško in Nejc Barič. V načrtu smo imeli še nekatera imena, žal nam to ni uspelo. Veselim se njihove energije in želje za dokazovanjem.”

Jurica Golemac

trener Sixt Primorske

“Igrajo tisti fantje, ki si to prislužijo na treningu, igrišče vse pokaže. Tako bo tudi letos.”

Vas ne skrbi, da je organizacija igre izključno v mladih rokah?

“Šiško je lani igral več kot 30 minut na tekmo, pa smo osvojili štiri lovorike. Kako mu ne bi zaupal? Bariču sem rekel, da bo potreboval nekaj časa, da se z nižje ravni prilagodi drugačnemu načinu treningov in pritisku. Vendar sem tudi zanj velik optimist.”

Kako pomembno je dejstvo, da ste zadržali jedro ekipe?

“Zelo pomembno, ker s tem le nadgrajujemo delo, enako počnemo v organizacijskem ustroju kluba. To je edina prava pot. Odkar sem v Kopru je cilj, da vsako sezono zamenjamo minimalno število košarkarjev, prihodnje leto morda le enega ali dva. Tako se da dobro delati.”

Bo vstop v elitno ligo Aba za igralce večji preskok?

“Večinoma so jo že vsi igrali, kdor se boji, pa ni za šport. Ohranjati moramo pozitivno nervozo, ekipa je po moji oceni tako sestavljena, da lahko tekmuje z vsemi, tako po telesni kot psihološki pripravi. Denar seveda vpliva, ampak na koncu največ pove igrišče.”

Začetek tekmovanja bo peklenski, proti najboljšim klubom v regiji.

“Ja, marsikdo me je klical, da nismo imeli sreče. Ampak žreb je takšen, kot je, poskušaš se 'stepsti' in se dokazati. Po drugi strani pa ne bomo imeli nobenega rezultatskega pritiska.”

Koliko priložnosti bodo dobili novinci v primerjavi z nosilci gre?

“Igrajo tisti fantje, ki si to prislužijo na treningih, igrišče vse pokaže. Tako bo tudi letos. Pripeljali smo tisto, kar nam je manjkalo: z Dimcem moč pod obročema, z Lazićem energičnega in atletskega igralca, ki ga nismo imeli, z Barićem mladega talentiranega igralca, ki si želi dokazovanja. Holta smo spremljali pol leta in sem prepričan, da bo potrdil naša pričakovanja.”

V Sloveniji boste letos znova lovili primat, kaj pa v ligi Aba?

“V vsako tekmo bomo šli na zmago, nikomur ne bomo vnaprej priznali, da je boljši od nas in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Zagotovo so se nekatere ekipe v regiji močno okrepile. Vendar denar ni vse, denar ne igra na igrišču in ne ustvari kolektiva.”

Kako ocenjujete moč lige Aba?

“Na papirju bo zelo močna, veliko svežega denarja je prišlo v klube. Iz izkušenj lahko povem, da se poleti kaže eno, do novembra pa se potem še marsikaj spremeni. Želimo nadaljevati zgodbo kot do zdaj, brez nekih zvezdnikov.”

Kaj je za vas najpomembnejše pri izbiri igralcev?

“Najpomembnejša sta značaj in inteligenca. Zatem želja za napredovanjem, da je igralec tekmovalen. Leta niso važna, lahko gre tudi za košarkarja pri 35 letih. V ekipi želim tekmovalne fante.”

Vam je žal zaradi odhoda Gregorja Glasa, ki velja za enega večjih talentov?

“Seveda mi je žal, očitno smo nekje naredili napako. Zelo smo se trudili in bili smo mu pripravljeni prisluhniti. Sam se je odločil drugače in želim mu vso srečo. O tem smo se precej pogovarjali in potrudili se bomo, da napake z drugimi mladinci ne bomo ponovili.”

Ste končali kadrovanje?

“Smo. To ne pomeni, da ne bomo posegli na trg, če se bo pokazala potreba. Nekaj rezerve v proračunu še imamo.”

Ste se morda odločili za tekme z močnejšimi tekmeci v pripravljalnem obdobju?

“Tako je, malo nam je načrte prekrižal slovenski superpokal, zaradi česar smo morali odpovedati nastop na enem močnejšem turnirju. Začeli smo s Himkijem, pomerili se bomo z italijanskim prvakom Venezio, generalka bo s Trstom. Tekem ne bo veliko, tudi slovenski superpokal in superpokal lige Aba bomo vzeli kot pripravljalni tekmi.”

Ste kaj pogledovali v Ljubljano, kaj se dogaja z Olimpijo?

“Logično je, da vsi spremljamo, kaj se dogaja, zagotovo je združevanje s Cedevito manjše presenečenje. To ni slabo za slovensko košarko, vendar pa mi skrbimo zase. Vem, da mediji radi primerjate klube in njihove načrte. Nikogar se nismo bali, nikogar se ne bojimo.”


Najbolj brano