Klassikstadt je raj za ljubitelje bencinskih hlapov

Na obrobju Frankfurta so pred nekaj leti propadajočo stavbo preuredili v nekakšno meko avtomobilizma. Na tem mestu so zbrani nekateri zelo redki primerki, ki dosegajo cene več milijonov evrov in povečini so ti tudi naprodaj.

Velika večnadstropna stavba je danes preurejena v prostor, kjer 
domujejo najdražji avtomobili. Med njimi je veliko uveljavljenih 
modelov, ki pa imajo večinoma  tudi svojo ceno. Foto: Peter Pirkovič
Velika večnadstropna stavba je danes preurejena v prostor, kjer domujejo najdražji avtomobili. Med njimi je veliko uveljavljenih modelov, ki pa imajo večinoma tudi svojo ceno. Foto: Peter Pirkovič

V osnovi gre za nekdanjo tovarno kmetijskih strojev zgrajeno leta 1910, ki je kot ena redkih stavb preživela obe svetovni vojni. Po koncu zadnje vojne so omenjeno trinadstropno stavbo uporabljali za različne namene (za proizvodnjo in skladišče), a sredi šestdesetih zanimanja zanjo ni bilo več, zato je postala zatočišče za brezdomce ter narkomane.

V začetku tega tisočletja je ta velika stavba na pobudo nekaterih investitorjev spet začela dobivati življenje in zdaj predstavlja nekakšen ultimativni avtomobilski kotiček.

Kje ga najdemo?

Klassikstadt je lociran na severovzhodu Frankfurta, na Orber Strasse. 4A, 60386 Frankfurt am Main, za javnost pa je odprt vsak dan v tednu.

Trinadstropno poslopje, ki je ohranilo zgodovinsko opečnato pročelje z velikimi okni in se nahaja na nekaj več kot 20.000 kvadratnih metrih velikem zemljišču, danes nudi dom več kot 47 podjetjem oziroma delavnicam, ki se tako ali drugače ukvarjajo z avtomobilizmom na najvišji ravni. Med drugimi ima na tem mestu sedež Lamborghinijev, Mclarnov in Buggatijev trgovec, prav tako so tam tudi uradne servisne delavnice, zato v okolici stavbe avtomobilov teh znamk kar mrgoli. Dodatno so v spodnji etaži mesto dobile manjša gostilnica, trgovinici z avtomobilčki in oblačili, vsebinsko bolj pestro pa je dogajanje v ostalih etažah.

Garaža za lastnike dragih avtomobilov

Klassikstadt je namenjen tudi številnim bogatašem, ki v svojih domovih nimajo dovolj prostora za svoje prestižne avtomobile različnih letnikov, zato je del te stavbe urejen kot nekakšna garaža. Ta je zanje odprta vse dni v letu in 24 ur dnevno, z namenom, da svojega jeklenega konjička kadarkoli odpeljejo na vožnjo. Večina teh asfalt dejansko okusi nekajkrat letno. Imeli smo redko priložnost, da si ogledamo in z dovoljenjem tudi fotografiramo večino teh avtomobilskih draguljev, ki so praviloma parkirani za posebnimi steklenimi vrati. In kot že omenjeno, večina jih je tudi naprodaj.


Najbolj brano