Po-stoj-na živi ulici oživila ulice in trge

Središče Postojne se je na že tradicionalnem dogodku Po-stoj-na živi ulici v nedeljo popoldne spremenilo v živahno prizorišče tržnice nevladnih organizacij in športnih idej. Več kot 60 razstavljavcev je predstavljalo svoje dejavnosti, poskrbljeno je bilo za športno in zabavno animacijo ter ponudbo lokalnih kulinaričnih dobrot.

Obiskovalci so se sprehodili med več kot 60 stojnicami, na katerih 
so spoznali bogato društveno dejavnost regije. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Obiskovalci so se sprehodili med več kot 60 stojnicami, na katerih so spoznali bogato društveno dejavnost regije. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Letos smo podrli rekord, saj je bilo vseh stojnic kar 64,” je bila z zelo dobrim odzivom tako sodelujočih kot tudi obiskovalcev zadovoljna Ana Širca iz regijskega stičišča nevladnih organizacij primorsko-notranjske regije Boreo, ki je glavni organizator. Posebej jo veseli, da je prerasel občinske meje in postal regijski, letos pa prvič tudi čezmejni, saj so se ga v okviru čezmejnega projekta Primis – večkulturno popotovanje med Slovenijo in Italijo skozi prizmo manjšin udeležili tudi gosti iz zamejstva.

Predstavnice Slovenskega kulturnega društva Ivan Grbec iz Škednja in Škedenjskega etnografskega muzeja so povabile v to staro, nekdaj pretežno slovensko naselje v zaledju Trsta, ki ni poznano le po železarni, pač pa tudi po zelo dobrem kruhu, kakršnega so tukaj nekdaj pekle “krušarce”. Odlične domače mlečne žemljice različnih oblik so članice ponudile tudi obiskovalcem.

Letošnji izziv društva Drobnovratnik pa je bila predstavitev dveh zelo perečih problematik. “Ena se nanaša na našo pitno vodo. V javni razgrnitvi je uredba o vodovarstvenem območju za Malne, ki se nam zdi zelo problematična, ker dovoljuje onesnaževanje različnih akterjev. Druga tema, ki jo izpostavljamo, pa so invazivne tujerodne rastline, ki jih mimoidoči lahko tudi v živo spoznajo: enoletno suholetnico, japonski dresnik, dve vrsti zlate rozge, ambrozijo in topinambur,” je poudarila predsednica društva Špela Habič.

Predstavili so se še številna druga društva z različnih področij, zavodi in ostali ponudniki. Postojnska občina pa je dogodek izkoristila za povabilo k sodelovanju pri participatornem proračunu, ki ga občina uvaja prvič. Popoldansko dogajanje je zaključil koncert skupine Ante Upedanten Banda, ki je bil tudi sklepni dogodek letošnjega 23. festivala Zmaj 'ma mlad, ki je kljub omejenemu proračunu poskrbel za 13 programsko bogatih in kakovostnih festivalskih dni.


Najbolj brano