Toča pred trgatvijo

V neurju, ki je včeraj popoldne doseglo spodnjo Vipavsko dolino, je padla tudi toča. Vinogradnike v Zaloščah in Dornberku skrbi, da je včerajšnje vreme poslabšalo letnik, ki je sicer odlično obetal.

Ker v tej fazi zorenja poškodovane jagode gnijejo, se bodo prave 
posledice toče izkazale šele v naslednjih dneh.
Ker v tej fazi zorenja poškodovane jagode gnijejo, se bodo prave posledice toče izkazale šele v naslednjih dneh. 

ZALOŠČE > “Težko je tako hitro oceniti škodo, a je prizadet kar velik delež grozdov. V nekaterih vinogradih morda celo do petdeset odstotkov,” so nam sinoči povedali na kmetiji Saksida v Zaloščah. Toča je med nevihto, ki je besnela v zgodnjih popoldanskih urah, padla večkrat, nekaj minut so bila zrna precej debela.

Škoda bo še toliko večja, ker je ujma presenetila v času, ko vinogradniki že pobirajo svoj pridelek.

Kot je pojasnil pridelovalec Franc Vodopivec iz Potoka pri Dornberku, se v tej fazi zorenja poškodovane jagode ne posušijo, temveč se prične gnitje: “Kdor ima, denimo, chardonnay, sauvignon ali sivi pinot, bo morda zato prisiljen grozdje takoj pobrati.” In se s tem odreči zadnjim dnem zorenja, ko se stopnja sladkorja v grozdnih jagodah hitro dviga.

Posledice nevihte se bodo izkazale v naslednjih dneh, ko bodo škodo ocenili strokovnjaki, a včerajšnje slabo vreme za lastnike vinogradov na prizadetih območjih lahko pomeni konec upanja na odličen letnik.


Najbolj brano