Bo Patrik Peroša čez nekaj tednov že imel vozniško dovoljenje?

Patrika Perošo, ki je minuli teden v vinjenem stanju po avtocesti vozil več kot 20 kilometrov v napačno smer, čaka še zagovor pred stranko Oljka in pred vodstvom Slovenske univerzitetne športne zveze. Kljub temu da je preizkus alkoholiziranosti prikazal 0,92 miligrama (1,91 promila) alkohola v telesu, bo brez vozniškega dovoljenja ostal najbrž le nekaj tednov.



Na posnetku Darsa, ki je dostopen na naši spletni strani www.primorske.si, je videti vozilo Patrika Peroše, potem ko  se je  prek 
razcepa Nanos peljal v nasprotno smer. Nato je pot  nadaljeval po  
priključku glavne smeri avtoceste (Kozina-Postojna) na hitro cesto 
proti Vipavi, ki ga je  pripeljala na nasprotno smer proti Kozini. Foto: Vir: Dars
Na posnetku Darsa, ki je dostopen na naši spletni strani www.primorske.si, je videti vozilo Patrika Peroše, potem ko se je prek razcepa Nanos peljal v nasprotno smer. Nato je pot nadaljeval po priključku glavne smeri avtoceste (Kozina-Postojna) na hitro cesto proti Vipavi, ki ga je pripeljala na nasprotno smer proti Kozini. Foto: Vir: Dars

KOPER > Včeraj se v nasprotju z napovedmi Patrik Peroša ni oglasil v prostorih koprske občine, da bi opravil pogovor z županom Alešem Bržanom. Poslal je le pisno odstopno izjavo, ki jo je koprski župan tudi sprejel, tako da Peroša, ki se niti včeraj medijem ni oglašal, od včeraj ni več koprski podžupan. Področje športa in projekte, na katerih je delal, bodo začasno prerazporedili znotraj občinske uprave.

Ali bo župan Bržan namesto Peroše imenoval drugega podžupana, se še ni odločil. Ta odločitev zadeva tudi stranko Oljka, katere član je. “Predvsem smo žalostni, da je prišlo do takšnega dogodka. Po drugi strani pa tudi srečni, da ta napaka ni botrovala hujšim posledicam, saj si niti ne moremo predstavljati, do kakšne tragedije bi lahko prišlo,” je dogodek komentiral predsednik Oljke Valter Krmac. S Perošo se je že slišal, a vanj ni drezal, saj je bil zelo pretresen, in je ocenil, da potrebuje mir. “V petek bo zasedal izvršni odbor stranke. Do tedaj pričakujemo tudi odločitev Peroše o njegovi nadaljnji politični poti. Pričakujem, da bo potegnil potezo, ki je v takšnem položaju edina logična, saj mislim, da mora človek za svoje napake odgovarjati,” je za Primorske novice še pojasnil Krmac. Na vprašanje ali to pomeni Perošin odstop z mesta generalnega sekretarja Oljke, je odgovoril pritrdilno.

Od ministra do županov

Policisti so v zadnjih letih prijeli že nekaj pijanih “velikih rib” za volanom. Decembra 2010 jim je padel v roke minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, oktobra 2011 se je s službenim avtom zaletel v ograjo hiše v Seči Dimitrije Šamšal, vodja kabineta takratnega piranskega župana Petra Bossmana, januarja 2014 pa je po naših podatkih napihal tudi briški župan Franc Mužič, čeprav nam je takrat to zanikal, a je policijsko poročilo govorilo drugače. Januarja 2014 so policisti za volanom ujeli pijanega takratnega prvega moža Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča, sredi lanskega januarja je pijan pripeljal pred policiste postojnski župan Igor Marentič, maja pa je tedanji kandidat za župana MO Nova Gorica Sebastjan Komel, ki je aktualni novogoriški podžupan, pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo.

Peroša je svojo politično pot začel v študentski organizaciji primorske univerze. Bil je v.d. generalnega sekretarja, od leta 2006 do leta 2010 je bil predsednik KS Žusterna, v približno istem obdobju je vodil tudi komisijo za mali nogomet pri NZS. Z obeh funkcij se je moral posloviti, ker je prišel v spor s tedanjim koprskim županom Borisom Popovičem. Nepretrgoma od leta 2010 je član koprskega občinskega sveta, leta 2008 je na listi Desus kandidiral za poslanca državnega zbora. Na zadnjih volitvah je v drugem krogu skupaj s svojo stranko Oljka podprl Aleša Bržana, za “nagrado” pa je dobil mesto podžupana.

Ali bo ostal predsednik SUSA?

Peroša je v zadnjih letih zelo dejaven v študentskem športu, saj je tudi med najzaslužnejšimi, da je Koper letos gostil dve evropski univerzitetni prvenstvi: v odbojki na mivki in v vaterpolu. V tem mandatu je predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA), kot zanimivost velja dodati, da je predsednik Univerzitetne športne zveze Primorske (UŠZP) razvpiti Sebastjan Kokl. “Dogodka trenutno ne moremo komentirati, bomo pa v prihodnje, ko bodo zasedali pristojni organi, osnovali uradno stališče organizacije,” so nam odgovorili na SUSA. Izvršni odbor SUSA sklicuje predsednik, torej sam Peroša, ki je sicer tudi član strokovnega sveta RS za šport.

Večina jih obdrži dovoljenja

Čeprav voznikom, ki napihajo več kot 0,58 miligrama (1,21 promila) alkohola sodišča izrečejo najmanj 1200 evrov kazni in 18 kazenskih točk, kar pomeni dokončno prenehanje veljavnosti njihovega vozniškega dovoljenja, jo večina kršiteljev odnese le s kaznijo in visokimi stroški. Kršitelji na sodišču zaprosijo za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Sodniki predlogom običajno ustrežejo in jih pošljejo na prevzgojno delavnico. Če v preskusni dobi 15 mesecev ne storijo novega prekrška, leto dni po preteku preskusne dobe dokončno razsodijo, da se ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ne izvrši. Če gre torej vse gladko, so tovrstni kršitelji brez vozniškega dovoljenja v zanje najslabšem primeru slab mesec dni.

Z vožnjo v nasprotno smer v vinjenem stanju bi lahko Patriku Peroši očitali kaznivo dejanje, zaradi česar bi ga sodišče lahko obsodilo na denarno kazen in do enega leta zaporne kazni. A je kaznovalna praksa naših sodišč izredno mila, zato se tožilci v takih primerih, če ob dogodku ni bil nihče poškodovan, praviloma odločajo za vodenje postopka po zakonu o prekrških. Glede na popustljivost naših sodišč bi Peroša tako lahko dobil le pogojno kazen in 1200 evrov denarne kazni, kolikor bo zagotovo moral plačati za prekršek.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Nezrelo in zelo nevarno dejanje

Kakšna bo nadaljnja kariera Patrika Peroše, še ni dokončno znano, jasno pa je le, da se je njegova politična pot vsaj za nekaj časa obrnila navzdol. Odstopnih izjav ni problem ne napisati niti sprejeti, saj si drugega razpleta sploh ne moremo predstavljati. V tem pogledu je ravnal prav, ko je ponudil odstop, prav tako mu politični sopotniki niso skušali reševati kože. Bolj trdovraten bo madež, ki si ga je nekdanji koprski podžupan prilepil nase, ko je močno pijan najprej sedel za volan,...

Preberi več

Najbolj brano