Od danes Roglič v rdečem?

Po viharni nedelji na Vuelti je dan premora tudi za slovenske ljubitelje kolesarstva prišel kot naročen. Deseta etapa na dirki po Španiji bi jim lahko prinesla nov razlog za veselje.

Primož Roglič (levo) na uvodnem moštvenem kronometru s 
svojimi  kolegi ni imel sreče. Kako bo danes? Foto: Profimedia
Primož Roglič (levo) na uvodnem moštvenem kronometru s svojimi kolegi ni imel sreče. Kako bo danes? Foto: Profimedia

PAU Gotovo je le, da bo po današnjem, 36 kilometrov dolgem kronometru vrstni red v skupnem seštevku spet doživel občutne spremembe. Kljub vsem nepredvidljivim dogodkom na letošnji Vuelti bi dali roko v ogenj, da bomo danes dobili tudi novega imetnika rdeče majice, ki se za peščico sekund vztrajno izmika Primožu Rogliču. Na Giru je simbol primata oblekel že po prvi etapi, pa vemo, kako se je končalo. Rožnato majico si je nadvse želel zadnji dan dirke po Italiji, a mu očitno ni bilo usojeno. S skrajnimi napori je izvlekel tretje mesto v skupnem seštevku. Za nami je komaj prvi teden Vuelte, ki pa je bil zelo selektiven, peščici preostalih kandidatov za končno prvo mesto pa je pobral že precej energije. Tudi vreme, od španske vročine v okolici Valencie do pirenejskih neviht, kolesarjem ni šlo najbolj na roko. Tadej Pogačar je stiskal zobe ob visokih temperaturah, v nedeljo pa je v dežju pokazal svoj razkošen talent. Movistar, Astana in Jumbo Visma so kovali moštvene taktike, v katerih bi bili kapetani v prelomnih trenutkih deležni kar največje pomoči ekipnih kolegov, nato pa jih je neobremenjeni 20-letni osamljeni jezdec ugnal v kozji rog.

Podobne podvige, le v drugačnih tekmovalnih okoliščinah, je uprizarjal sedanji selektor Andrej Hauptman, ki v ekipi UAE spremlja Pogačarja na Vuelti. Kaj lahko še ponudi slovenski up, ki prvič vrti pedala na tritedenski preizkušnji? Komaj čakamo nadaljevanje, tudi današnjo vožnjo na čas, v kateri bo nastopal v majici državnega prvaka. Na začetku junija je v uri resnice gladko ugnal Mateja Mohoriča in Idrijčana Jana Tratnika. Prav nič nas ne bi presenetilo, če bi krojil širši vrh tudi danes.

Poznavalci menijo, da bi Roglič lahko v primerjavi z vodilnim v skupnem seštevku Quintano pridobil poldrugo minuto in po edini posamični vožnji na čas letošnje Vuelte oblekel rdečo majico vodilnega.

Seveda pa bo največ oči uprtih v Primoža Rogliča, ki na državnem prvenstvu ni nastopil. Letos je bil z izjemo zadnjega kronometra na Giru nadvse prepričljiv in za konkurenco praviloma nedotakljiv. Papirnate tekmece v skupnem seštevku je v vožnjah na čas pustil daleč zdaj. Razlike med prvo četverico so minimalne in se merijo v sekundah. Šest jih mora za absolutni primat nadomestiti Roglič. Poznavalci menijo, da bi lahko v primerjavi z vodilnim v skupnem seštevku Nairom Quintano pridobil poldrugo minuto in po edini posamični vožnji na čas letošnje Vuelte oblekel rdečo majico vodilnega.

Seveda pa je najbolj pomembno, kdo bo s simbolom primata paradiral po madridskih ulicah 15. septembra. Izračuni so dobrodošli, a lahko hitro padejo v vodo, česar se zavedata tudi Miguel Angel Lopez, ki za Quintano zaostaja 17 sekund, in Alejandro Valverde,ki ga od vrha loči 20 sekund.


Najbolj brano