Lipicanci in kraški ruj na razstavi

Nekdanji konjar v Kobilarni Lipica Ludvik Husu in keramičarka Katja Prunk v galeriji kulturnega doma v Banih do konca tedna razstavljata svoje fotografije in izdelke. Razstavo so pripravili ob vaški šagri.

 Za oba ljubiteljska umetnika (na fotografiji levo)  razstava v Banih, ki sta jo odprli predsednica in 
podpredsednica tamkajšnjega Kulturnega društva  Grad Neva Husu (desno) in Norma Krizmančič, ni  prva. Foto: Lea Kalc Furlanič
Za oba ljubiteljska umetnika (na fotografiji levo) razstava v Banih, ki sta jo odprli predsednica in podpredsednica tamkajšnjega Kulturnega društva Grad Neva Husu (desno) in Norma Krizmančič, ni prva. Foto: Lea Kalc Furlanič

BANI > “Obsežen album fotografij iz Lipice je nastajal 25 let, kolikor sem delal v kobilarni. Glavni motiv so lipicanci. Nekatere fotografije so nastale spotoma, med mojim delom, nekatere pa sem naredil namensko, na primer napajanje konj ob kalu,” je svoje ljubiteljsko fotografiranje v Lipici ob odprtju razstave v soboto pojasnil Ludvik Husu iz Sežane. V Lipici je skrbel predvsem za kobile in žrebeta, “na svet” je pomagal vsaj 700 žrebičkom.

V fotografski objektiv je ujel mnogo utrinkov, ki prikazujejo življenje lipicancev - od paše, jahanja, voženj z vprego, krmljenja, umivanja konj, pripustov, kotitev ... - v različnih letnih časih. “Nekateri motivi se v Lipici morda ne bodo nikoli več ponovili - ni več, denimo, naravnega pripusta, morda ne bo več snega ...” dodaja Husu. Uvodničar razstave Stojan Lipolt pa je izpostavil, da ima Lipica bogato naravno in kulturno dediščino, z izjemno kulturno krajino, kar je Husu s svojim ljubiteljskim fotografiranjem tenkočutno prepoznal in zabeležil.

Do kraških motivov je senzibilna tudi Katja Prunk iz Tomaja. S keramiko se ukvarja deset let, izdeluje različne predmete, od posodic za milo in hrano do okrasnih, glavni motiv je kraško rastlinje, kot sta sivka in predvsem ruj. “Vesela sem, da sem to čudovito rdečkasto barvo jesenskega ruja po več poskusih in z različnimi postopki uspela ujeti v keramiko,” o svojem delu pove Prunkova.


Najbolj brano