Seciranje umov serijskih morilcev

Sredi avgustovskega počitniškega vrveža je na Netflixu startala težko pričakovana druga sezona nadaljevanke Mindhunter, v kateri imajo glavno vlogo štirje preiskovalci, ki vodijo pilotski oddelek FBI-ja, posvečenega raziskovanju psiholoških profilov serijskih morilcev.

Preiskovalca Bill Tench in Holden Ford z zloglasnim morilcem Davidom Berkowitzem, ki se je v medijih proslavil z imenom 
Son of Sam. Moril je med  letoma 1975 in 1977, priznal je osem umorov. Foto: Courtesy of Netflix
Preiskovalca Bill Tench in Holden Ford z zloglasnim morilcem Davidom Berkowitzem, ki se je v medijih proslavil z imenom Son of Sam. Moril je med letoma 1975 in 1977, priznal je osem umorov. Foto: Courtesy of Netflix

Avtor nadaljevanke je precej neznani Joe Penhall, ki se je pred uspehom Mindhunterja večinoma gibal v gledaliških vodah, pobudo za snemanje pa je dala Charlize Theron, ki je izvršna producentka Mindhunterja. Prav ona je namreč Davidu Fincherju dala v roke knjigo Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit, na kateri temelji serija. To je bilo leta 2009, Fincher pa tedaj še ni slutil ustvarjalnega potenciala, ki ga nudijo televizijske serije.

Po velikem uspehu Hiše iz kart, njegovem prvem skoku v svet TV-serij, kjer je nastopil kot režiser in producent, se je leta 2015 naposled lotil še projekta Mindhunter. Tudi tu je nastopil kot producent in režiser (v prvi in drugi sezoni skupaj je režiral kar sedem epizod) in podobno kot pri Hiši iz kart postavil zelo visoke standarde.

Znani režiserji, neznani igralci

V prvi sezoni med preostalimi režiserji najdemo tudi Asifa Kapadio, ki je sicer bolj konvencionalno usmerjen (režiral je na primer dokumentarca Senna in Amy), od bolj svojstvenih režiserjev je v prvi sezoni nedvomno izstopal Tobias Lindholm (Lov), v drugi sezoni pa se je Fincherju na režijskem stolčku pridružil še en precej vznemirljiv režiser Andrew Dominik (Jesse James in strahopetni Robert Ford).

Če med režiserji najdemo precej znanih imen, pa za igralce tega ne moremo trditi. Jonathan Groff v vlogi instinktivnega preiskovalca Holdena Forda, Holt McCallany v vlogi njegovega bolj proceduralnega šefa Billa Tencha ter Anna Torv v vlogi posebne svetovalke Wendy Carr, do Mindhunterja niso imeli opaznejših vlog, a z njihovim dosedanjim delom v tej seriji so si nedvomno priborili nekaj pozornosti.

Posebnemu oddelku se začnejo pisati boljši časi

Še posebej pozitivno izstopa tandem Ford-Tench, ki zaradi obravnavanih težkih primerov in diametralno nasprotnih pogledov na način dela spominja na duo Rusta Cohla in Martina Harta v prvi sezoni Pravega detektiva. Torvova je v igralskem smislu sicer precej enoplastna, v scenarističnem pa je nepogrešljiva, saj prav ona s svojim obsežnim znanjem iz psihologije in vztrajanjem na metodološkem pristopu ponudi vrsto zelo koristnih uvidov v obravnavane primere. V ekipi je še precej konzervativen preiskovalec Gregg Smith (Joe Tuttle), ki pa se izkaže za zelo veščega pri sortiranju informacij o preiskovanih morilcih. Ta četverica sestavlja precej uigrano ekipo, ki se je v prvi sezoni borila za svoj obstoj znotraj FBI, v drugi sezoni z menjavo glavnega šefa, ki je prepoznal potencial tega pionirskega oddelka, pa se zanje začnejo pisati boljši časi. Za češnjico na torti ekipa v obravnavo dobi enega najbolj zloglasnih morilcev v ameriški zgodovini - Charlesa Mansona.

Poleg obravnave Davida Berkowitza in sadomazohističnega morilca Paula Batesona, pa se glavnina njihovega dela skozi celotno drugo sezono osredotoči na številne umore mladoletnih temnopoltih dečkov v Atlanti, kjer pionirska ekipa vse bolj prepoznava vzorce serijskega morilca. Za četverico preiskovalcev se ta medijsko zelo izpostavljen primer izkaže tudi za odlično priložnost, da svoje dosedanje teoretsko znanje o psihologiji serijskih morilcev uporabijo v praksi in FBI-ju dokončno upravičijo svoj obstoj. A v ozadju se dogaja še ena drama. Tenchov posvojeni sin Brian kaže vse bolj zlovešče “damienovske” poteze …


Najbolj brano