Pohod na Vojsko

Tradicionalnega pohoda Po poteh prenosa ranjencev iz Primorske in Gorenjske na Notranjsko ter srečanja osebja, ranjencev in prijateljev partizanskih bolnišnic Pavla in Franja se vsako leto udeleži veliko ljudi.

     

        

                             Pohod s Predmeje traja približno šest ur, čiste hoje za dobre štiri 
ure. Foto: Petra Vidrih
Pohod s Predmeje traja približno šest ur, čiste hoje za dobre štiri ure. Foto: Petra Vidrih

PREDMEJA > Pohodniki se bodo proti Vojskemu, kjer bo osrednja spominska slovesnost, tako kot vsako leto podali iz različnih smeri: iz Zadloga (ob 7. uri), iz izvirne smeri - iz Želina (ob 6.30) in iz Tihe doline pri Predmeji (ob 8. uri). Ob 12. uri bo na Hudem polju srečanje prijateljev partizanskih bolnišnic Franja in Pavla. Udeležence bo nagovorila pevka in igralka Lara Jankovič. Ob 15. uri se bodo pohodniki zbrali na spominski slovesnosti ob partizanskem grobišču na Vojščici, dobro uro kasneje pa je predviden prihod na Vojsko, kjer bo ob 16.30 zaključna prireditev na prireditvenem prostoru ob lovski koči na Vojskem. Na svečanosti bo zbrane nagovoril predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Osrednji namen pohoda je poklon spominu na eno najbolj humanih, tovariških, srčnih in pogumnih partizanskih dejanj med NOB - prenosu ranjencev iz partizanskih bolnišnic Pavla in Franja v Loško dolino avgusta leta 1944, od koder so jih z letali prepeljali na zdravljenje v južno Italijo.

Pohodniki iz Želina že 36 let obujajo spomin na to izjemno dejanje partizanske humanosti, pred dvanajstimi leti pa je območno združenje borcev za vrednote NOB Predmeja organiziralo tudi prvi pohod s Predmeje na Vojsko, v obratni smeri prenosa ranjencev torej.

Zaradi boljše organizacije - pohodniki se z Vojskega na izhodišče pohoda vrnejo z avtobusom - so potrebne prijave. Čas za prijave je še danes. Kontakti: ZB Idrija (031/341-409), PD Idrija (Andrej Bončina,031/591-769), Zadlog (Marko Mikuž,041/718-572, in Marko Rupnik,041/288-035), Tiha dolina (Dušan Brus, 041 617 607).


Najbolj brano