Izboljšali pogoje za pobolnišnično zdravljenje

Dober milijon evrov je zdravstveno ministrstvo zagotovilo Bolnišnici Sežana za obnovo oddelka za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, ki sta ga včeraj slovesno odprla minister Aleš Šabeder in direktorica bolnišnice Silvana Šonc.

Včeraj sta direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc in zdravstveni minister Aleš Šebeder slovesno odprla prenovljen oddelek 
za rehabilitacijo.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj sta direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc in zdravstveni minister Aleš Šebeder slovesno odprla prenovljen oddelek za rehabilitacijo.  Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Obnovljen oddelek fizioterapije, nov ekološki otok, obnova tovornega dvigala. energetska obnova enote hemodialize in razširjeno parkirišče so posodobitve, ki jih je Bolnišnici Sežana, v kateri nudijo podaljšano bolnišnično zdravljenje, omogočilo ministrstvo za zdravje.

Minister Aleš Šebeder je na včerajšnjem odprtju prenovljenih prostorov in storitev poudaril: “Veseli me, da so vam moji predhodniki omogočili to investicijo in vam želim, da v novih prostorih delate tako uspešno še naprej. Vaša bolnišnica je namreč v slovenskem prostoru primer dobre prakse, saj uravnoteženo in uspešno poslujete.” Sežanska bolnišnica je ena redkih v Sloveniji, ki se ukvarja s podaljšanim bolnišničnim zdravljenjem, v sklopu katerega izvajajo tri programe - bolnišnično rehabilitacijo, bolnišnično nego in pa paliativno obravnavo. Poleg tega imajo še oddelek za akutno bolnišnično obravnavo pljučnih bolnikov. V bolnišnici je 180 zaposlenih, od tega je enajst zdravnikov.

Novi prostori za boljše pogoje dela

Nove prostore, približno 250 kvadratnih metrov, so v Bolnišnici Sežana dogradili na mestu terase, s tem pa bistveno izboljšali pogoje dela za bolnike in za zaposlene. S tem so rešili veliko prostorsko stisko, in pridobili prostore, v katerih bodo izvajali poleg podaljšanega bolnišničnega zdravljenja tudi programe fizioterapije, rehabilitacije in delovne terapije.

“Ministrstvu smo hvaležni, da je prepoznalo naše potrebe in nam zagotovilo nove prostore za medicinsko rehabilitacijo in ostalo, zelo pomembne za oskrbo krhke oziroma starejše populacije, ki se rehabilitira in neguje pri nas. Tako smo izboljšali pogoje dela in se postavili ob bok nekaterim drugim slovenskim zdravstvenim ustanovam,” je ob odprtju poudarila direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc. Sicer so v zadnjih letih v prenovo in ureditev drugih prostorov vložili približno devet milijonov evrov. Velik del investicij so pokrili iz lastnih sredstev.

V bolnišnici imajo na voljo 130 postelj. Od tega je 24 postelj namenjenih pacientom, ki jim nudijo bolnišnično nego, torej tistim, ki pridejo v Sežano po zdravljenju v bolnišnicah, 16 postelj pa je za bolnike s pljučnimi boleznimi - za tako imenovano akutno bolnišnično obravnavo. “Na leto sprejmemo približno 1400 pacientov, vsak pri njih ostane približno 30 dni, čakalna doba pa ni daljša od dveh tednov,” seznanja strokovni vodja bolnišnice Ivan Anton Zorman. In dodal, da pa je povpraševanja veliko več.

1400

pacientov na leto v povprečju sprejmejo v Bolnišnici Sežana, vsak v povprečju ostane 30 dni

Ker raste število starega prebivalstva, so potrebe po podaljšanem bolnišničnem zdravljenju oziroma dolgotrajni oskrbi vse večje. Zato je minister Šebeder izpostavil, da upa, da bo država čim prej sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi (osnutek naj bi šel v javno obravnavo konec leta), ki ga pripravlja že 16 let. Ta bo urejal tudi področje dolgotrajne oskrbe na domu.


Najbolj brano