Bo v Lipici zavel svež veter?

Prihodnji teden bo vajeti Holdinga Kobilarne Lipice v roke dobil Matej Oset, doslej zaposlen v Pivovarni Laško Union. Nasledil bo Lorelo Dobrinja, ki je Lipico vodila tri leta in vzpostavila nekaj novosti, za katere Oset meni, da bi jih lahko uspešno peljali naprej. Ko bo Oset prevzel vodenje Holdinga, bo znano, koga bo imenoval za vodenje kobilarne in koga za področje turizma.

Danes se je v Lipici predstavil nov direktor Matej Oset (prvi z leve), 
ob njem državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva 
Štravs Podlogar, predsednik nadzornega sveta Marko Drofenik ter 
dosedanja v.d. direktorice Lorela Dobrinja.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Danes se je v Lipici predstavil nov direktor Matej Oset (prvi z leve), ob njem državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, predsednik nadzornega sveta Marko Drofenik ter dosedanja v.d. direktorice Lorela Dobrinja.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > “Ocenjujem, da bomo z dobrim medsebojnim sodelovanjem zaposlenih Lipico lahko peljali v svetlo prihodnost, zato se veselim tega svojega novega delovnega izziva,” je uvodoma na novinarski konferenci poudaril Matej Oset iz Celja, ki bo 3. septembra nastopil kot novi glavni direktor Holdinga Kobilarne Lipica. Nasledil bo Lorelo Dobrinja iz Šmarij pri Kopru, ki je Holding vodila tri leta.

Poudarek bo dal tržnim produktom

Oset je še izpostavil, da bo najprej vzpostavil kontakte z vsemi zaposlenimi in prisluhnil njihovim zamislim ter si izbral ožjo ekipo sodelavcev, nato pa bo preveril projekte in investicije v teku. To tranzicijsko obdobje, ocenjuje Oset, naj bi trajalo dva ali tri mesece. Kot dober menedžer, s čimer je na razpisu prepričal nadzorni svet, saj je 20 let delal na tovrstnih področjih v Pivovarni Laško Union, Oset izpostavlja, da bo treba v Lipici dati veliko poudarka ne le povezovanju lipicancev, treningov in reje s turizmom, ampak predvsem povezovanju vsega s tržnimi produkti.

“Ker marketinško prodajna strategija je eno, tržiti produkte pa je nekaj povsem drugega. Vendar sem prepričan, da bomo z usklajeno ekipo to lahko izpeljali in postavili Lipico na primerno raven, ki bo zadovoljila slovensko javnost,” je dodal.

Kako se bo lotil področja konjereje in konjeništva, ki je, predvsem zadnji dve leti, potem ko je ekipa Lorele Dobrinja s francoskim trenerjem uvedla novosti, v javnosti deležna številnih kritik, predvsem s strani konjeniške stroke? Ker je s pogovori s sodelavci v Lipici šele začel, še ne more dati odgovora na to vprašanje. Vendar si bo prizadeval, da bodo tudi urejanje tega področja peljali timsko. Oset pravi, da bo sodeloval z vsemi deležniki v Lipici, tudi z lokalno skupnostjo in seveda s civilno iniciativo.

Bo Lorela Dobrinja ostala v Lipici?

Predvsem pa odgovorni za Lipico načrtujejo, da se bi že čez teden dni dogovorili, ali bo Dobrinja prevzela vodenje turističnega dela Lipice. V čemer jo, tako izpostavlja Marko Drofenik, podpira nadzorni svet, ki mu Drofenik predseduje.

Ali bo torej ostala v Lipici kot direktorica hčerinske družbe Kobilarne Lipica, katere mandat ji teče, ali kot direktorica druge hčerinske družbe - Lipice turizma, ki jo bodo šele ustanovili, bo po vsej verjetnosti znano že prihodnji teden. Glavni direktor Holdinga ima po zakonu pristojnost izbrati ostala dva direktorja.

V dobrih 25 letih se bo tako v Kobilarni v Lipici zvrstilo kar enajst direktorjev.

Obnova hotela Maestoso je prednost

Med prednostmi nalogami v Lipici, ki jih Oset še navaja, je deset milijonska obnova hotela Maestoso. “Najprej bom pregledal vso dokumentacijo, potem pa bo treba še enkrat objaviti razpis za izvajalce. Če ta hotel ponuja tudi doživljajski turizem, kot so me seznanili, potem je nujno, da ga čim prej obnovimo in v Lipici turistično dejavnost zastavimo tudi v to smer,” meni skorajšnji novi direktor. Drofenik pa, da je cilj Maestoso obnoviti do maja prihodnje leto.

Drofenik je prepričan, da je zaradi različnih področij delovanja v Lipici, od kmetijskega, kulturnega do gospodarskega oziroma turističnega, ravno prava ekipa ključna. “Kako ustrezno združiti te različne dejavnosti? S pomočjo ministrstev in lokalne skupnosti je to možno, v svoji karieri sem že uspešno premagal take izzive,” je sklenil Oset.


Najbolj brano