Ukrajina mora pasti

Slovenske odbojkarice so po zgoščenem tekmovalnem razporedu v uvodnih treh krogih evropskega prvenstva lahko povlekle črto pod opravljeno. Včerajšnji dan premora je vsekakor prišel prav pred sklepnima obračunoma skupinskega dela.

Slovenska povezava servisa  in bloka, v katerem bosta pomembni 
vlogi imeli obe Primorki Tina Grudina in Eva Mori, bo ključnega 
pomena za jutrišnji uspeh nad Ukrajino.
Slovenska povezava servisa in bloka, v katerem bosta pomembni vlogi imeli obe Primorki Tina Grudina in Eva Mori, bo ključnega pomena za jutrišnji uspeh nad Ukrajino. 

LODŽ > Dva poraza in zmaga je pričakovan (ter želen) izkupiček po prvih treh krogih skupine B, ki jo gosti poljski Lodž. Navsezadnje ustreza stvarnim razmerjem moči. Izbranke Alessandra Chiappinija so izgubile tekmi, v katerih so bile tekmice v vlogi favoritinj. Morda so upale, da bodo Poljski in predvsem Belgiji odščipnile kakšen niz, a jih je začetek obeh dvobojev postavil na trdna tla. Poljakinje so na krilih domačih navijačev poletele v prvem nizu, udaren pa je bil tudi start Belgijk, proti katerim so Slovenke brez dobljenega niza klonile že v dveh kvalifikacijskih dvobojih za evropsko prvenstvo.

Na drugi strani mreže so si slovenske odbojkarice privoščile preveč napak in negotovosti. V nadaljevanju obeh dvobojev so popravile vtis, se otresle tekmovalne napetosti in pokazale, da se lahko kosajo tudi proti na papirju močnejšim ekipam. Po drugi strani je res, da sta bila dvoboja za Belgijke in Poljakinje, ki vendarle sodijo v višji odbojkarski razred, svojevrstno ogrevanje pred zahtevnejšimi tekmeci. Izidi prvih treh tekmovalnih dni so pomenljivi - sedem dvobojev se je končalo z izidom 3:0 - in kažejo na ločnico med zgornjim domom skupine, ki ga tvorijo Poljska, Belgija in nocojšnji slovenski tekmec Italija, ter preostalim trojčkom Ukrajina, Portugalska in Slovenija.

7

uvodnih dvobojev skupine B se je končalo z izidom 3:0

Za slovenske ambicije po napredovanju pa je seveda ključen podatek, da je v nedeljo v medsebojnem dvoboju padla Portugalska. Zanimiv je tudi pogled na razpored v preostanku skupinskega dela, ki ga bo Slovenija sklenila jutri ob 20. uri z Ukrajino. V skupini B sta od sobote na sporedu po dve tekmi na dan. Zadnji bosta v četrtek, ko se bosta med seboj pomerili tudi Portugalska in Ukrajina. Na dlani pa je, da bo že jutri znana usoda slovenskih odbojkaric tako v primeru zmage ali pa poraza proti Ukrajinkam. Dvoboj bo odločal o četrtem mestu, ki iz skupine kot zadnje še vodi v osmino finala.

Nocojšnji obračun proti Italiji je v tem kontekstu le vmesna postaja, pa čeprav bi si selektor Chiappini verjetno želel, da bi se slovenska ekipa pokazala v lepi luči proti njegovim rojakinjam, ki so gladko opravile z Ukrajinkami. Ključ do slovenske zmage leži jutri v pritisku na sprejem tekmic, ki imajo tekmovalni premor danes. Vodilo so torej udarni servisi, ki bi visoke Ukrajinke oddaljili od mreže.


Najbolj brano