Moč je vse bolj v ženskih rokah

Do olimpijskih iger v Tokiu je manj kot leto dni. Postopoma se začenja oblikovati seznam tekmovalcev, ki bo zastopal slovenske barve na največjem športnem dogodku leta 2020. Na dlani je, da bomo največ olimpijskih upov v lovu na vrhunski izid oziroma na medaljo položili v ženske roke. Pred štirimi leti so bile na igrah v Riu nosilke slovenske kakovosti judoistke na čelu z zlato Tino Trstenjak, ki bo prav jutri v Tokiu imela svojevrstno olimpijsko generalko, saj jo čaka nastop na svetovnem prvenstvu.

Slovenske judoistke so od leta 2004 in iger v Atenah domov vsakič prinesle olimpijsko medaljo. Športno plezanje bo v Tokiu prvič na olimpijskem sporedu in če bi sodili po letošnjih izidih, je povsem verjetno, da bo športni nepredvidljivosti in časovni distanci navkljub v čast zmagovalki zadonela slovenska himna. Pred slabim tednom je prav tako v japonski prestolnici na svetovnem prvenstvu svoje delo z odliko opravila 20-letna športna plezalka Janja Garnbret, ki je trikrat gladko premagala konkurenco. Res pa je tudi, da bo prihodnje leto v Tokiu na sporedu le ena disciplina, kombinacija.

Na dlani je, da bomo največ olimpijskih upov v lovu na vrhunski izid oziroma medaljo položili v ženske roke.

Kolikšen pa bo primorski delež v slovenski olimpijski odpravi, potem ko je za odličja v tretjem tisočletju skrbel jadralec Vasilij Žbogar? Na odgovor bo seveda treba še počakati, že zdaj pa je gotovo, da bomo spet kakovostno zastopani s plovili, ki jih olimpijci hitro in spretno krmarijo po morjih, jezerih oziroma rekah. Na mirnih in divjih vodah. Za zdaj kaže, da se bo treba zanašati na moč ženskih rok. Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta že lani jeseni Sloveniji priborili olimpijsko normo v razredu 470, iz Ria pa imata še neporavnane olimpijske račune.

Podobna ugotovitev nemara velja tudi za kajakašico v sprintu na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić. Pri 38 letih jo čaka nastop na četrtih olimpijskih igrah. V Riu je bila v enojcu četrta. Pred dvema letoma je združila moči z Anjo Osterman, kar se je doslej izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Potrditev je prišla tudi minuli konec tedna na svetovnem prvenstvu v Szegedu, kjer sta koprski kajakašici nadaljevali niz uvrščanja na zmagovalne stopničke in si priveslali tudi olimpijski vozovnici za Tokio. Včeraj je bil čas za proslavljanje medalj, danes je že nov dan. S pogledom na Daljni vzhod.


Preberite še


Najbolj brano