Vrtovi tretjega tisočletja

V koprski galeriji Loža Obalne galerije Piran z razstavo MetaVrt Sfera2 prvič gostijo mednarodno uveljavljeno ustvarjalko Tanjo Vujinović. Od petka so na ogled njene instalacije, ki so metaforične vizije vrtov novega, tretjega tisočletja, ko bodo bionični sistemi polni ne-človeških agentov delovali v sinergijah z naravnim okoljem, ljudmi in prenovljenimi tehnologijami.

 Foto: Osebni arhiv Tanje Vujinović
Foto: Osebni arhiv Tanje Vujinović

KOPER > “MetaVrt Sfera2 je ekosistem, sestavljen iz futurističnih strojev kot pra-oblik. Ti objekti, sintetična bitja-stroji, so inspirirani s paleobotaniko, tehnologijami umetne inteligence, fiziko plazme in nanostrukturiranimi materijali. Skozi virtualni svet in fizične instalacije raziskujem prepletanje med sintetičnim in naravnim. Dela povezujejo preteklost in prihodnost ter prepletajo dejstva in elemente znanosti z mitologijo,” je o svojih delih zapisala Tanja Vujinović (1973), ki kot intermedijska umetnica deluje mednarodno od leta 1997.

Leta 1999 je diplomirala na oddelku za slikarstvo na beograjski fakulteti za likovno umetnost, leta 2010 pa je doktorirala s področja filozofije in teorije vizualne kulture na koprski fakulteti za humanistične študije. Njena dela so gostovala na številnih pomembnih festivalih ter galerijah in muzejih po svetu, kot so Muzej sodobne umetnosti v Strasbourgu, Kunst Palast Muzej v Düsseldorfu, Muzej sodobne umetnosti v Denverju, Kunsthaus v Meranu, Muzej sodobne umetnosti v Istanbulu, Galerija Kapelica v Ljubljani, Muzej Fondacija Vasarely v Aix en Provence, Künstlerhaus na Dunaju in drugod.

Tanja Vujinović

intermedijska umetnica

“Skozi virtualni svet in fizične instalacije raziskujem prepletanje med sintetičnim in naravnim.”

Pri svojem ustvarjanju združuje tradicionalne umetniške discipline z novimi tehnologijami ter se osredotoča na njihov vpliv na človeka in naravo. Njene instalacije spodbudijo k razmišljanju in nudijo senzorijalno izkušnjo. Razstavo MetaVrt Sfera2, ki je nastala v produkciji Obalnih galerij Piran in Zavoda Ultramono ter bo na ogled do 1. oktobra, tvorijo štiri instalacije: Karboflora, Fontana, Arbora in Zaščitniki ter Genera.

“Karboflora je neskončna virtualna simulacija, v kateri virtualna flora raste skladno z gibanjem izmerjenih vrednosti onesnaževalcev v zraku. Fontana čisti vodo s plazmo, mala fontana pa prši s plazmo obdelano vodo v ozračje. Genera čisti zrak s pomočjo nanocevk. Arbora analizira čustvena stanja, ki se zrcalijo v glasu, in generira binauralni zvok,” razloži umetnica.


Najbolj brano