Glasnik optimizma z nič kaj rožnato preteklostjo

Prvič se bo v Sloveniji mudil eden kritiško najbolj opevanih sodobnih ameriških glasbenikov, ki spretno krmili med hiphopom, funkom, r&b-jem, soulom in še čim, Anderson .Paak. Da je slednji vroča roba, priča tudi podatek, da je koncert že približno dva meseca razprodan.

Anderson .Paak bo jutri nastopil v Ljubljani, v sredo pa v Pulju.  Foto: Vir: Wikipedia
Anderson .Paak bo jutri nastopil v Ljubljani, v sredo pa v Pulju.  Foto: Vir: Wikipedia

LJUBLJANA > Vsem tistim, ki so ostali brez vstopnice za ljubljanski koncert, preostane skok do puljskega festivala Dimensions, kjer bo Anderson .Paak nastopil v sredo na otvoritvenem koncertu v areni. Tako v Ljubljani kot v Pulju bo nastopil s svojo multiinstrumentalno spremljevalno zasedbo The Free Nationals na krilih svojega četrtega albuma Ventura, ki ga je izdal aprila letos, dva meseca pred tem pa je na 61. podelitvi grammyjev slavil v kategoriji najboljšega rap izvajalca za skladbo Bubblin.

V glasbi Andersona .Paaka, rojenega leta 1986, vseskozi veje “feel good” vzdušje, a njegovo otroštvo in mladost sta bila vse drugo kot to. Kot sedemletnik je prisostvoval krvavemu prizoru, ko se je njegov odtujeni oče, ki je bil alkoholik in narkoman, znesel nad materjo. Po tem ga ni nikoli več videl, saj je zaradi tega napada končal za zapahi. Mati se je nato postavila na noge in se začela ukvarjati z organsko pridelavo jagod, a nesreča ni dolgo počivala. Po orkanu El Nino, ki je uničil ves pridelek, je družina bankrotirala, nato pa se je mati preusmerila v igre na srečo in končala za zapahi zaradi davčne utaje. A tudi Paakova mladost, ko se je začel postavljati na svoje noge in skakal od enega priložnostnega dela do drugega, ni bila rožnata. Službo na farmi, kjer so se ukvarjali z gojenjem marihuane, je izgubil ob najbolj neprimernem času - ko je dobil svojega prvega otroka. A vse te preizkušnje so, kot kaže, glasbenika, ki je svojo kariero začel kot bobnar v cerkvenem bendu, vse bolj utrdile v prepričanju, da je glasba prava pot zanj. Anderson .Paak si je po “naredi si sam” začetkih v svoji spalnici z elegantno zmesjo hiphopa, r&b-ja, jazza, soula in funka kmalu utrl pot do slavnega producenta in glasbenika Dr. Dreja ter gostoval na njegovem povratniškem albumu Compton iz leta 2015. Že z drugim albumom Malibu je pristal na vrhu marsikatere lestvice najboljših plošč leta in bil nominiran za grammyja.

V letih zatem je imel priložnost sodelovati še z drugimi zvezdniki, kot so Kendrick Lamar, Flying Lotus, Snoop Dogg, Andre 3000 ..., ter izdal še dve plošči, Oxnard leta 2018 in Ventura aprila letos. V Kinu Šiška bo pred njegovim nastopom vzdušje ogrel DJ Zeds, eden prvih hiphop didžejev v Sloveniji.


Najbolj brano