Pristni pogovori

Pogovori s prijatelji je prvi roman mlade nadarjene irske pisateljice Sally Rooney (1991), v katerem se združita svežina novega glasu mlajše generacije piscev in izvirnost klasičnega literarnega izročila. Kritiki so jo razglasili za prvo veliko milenijsko avtorico.

Prvi roman irske avtorice Sally Rooney je navdušil literarne kritike 
in bralce. Foto: David Conachy
Prvi roman irske avtorice Sally Rooney je navdušil literarne kritike in bralce. Foto: David Conachy

Sally Rooney je Irka, rojena leta 1991. Ko je pri 27 letih izdala svoj prvenec Pogovori s prijatelji (Conversations with Friends), je bralska in strokovna javnost ponorela. Sunday Times ji je še istega leta (2017) podelil naziv Young Writer of the Year. Vsi mediji so hoteli intervju z njo. Lani je izdala svoj drugi roman Normal People (Normalni ljudje), ki je bil nominiran za Bookerjevo nagrado in med drugim prejel nagrado Irish Novel of the Year in Waterstones' Book of the Year. Rooneyjevo so poimenovali Jane Austen prekariata in pa Salinger za generacijo snapchata.

Zgodba o odraščanju, ki je tudi romanca

A Sally Rooney ostaja skromna in pravi, da je v prvencu združila zgodbi dveh mladih žensk, Frances in Bobbi, ki se vpleteta v življenje zakonskega para Nicka in Melisse, ki je za desetletje starejši od njiju. Roman je označila za zgodbo o odraščanju, ki pa je obenem tudi romanca. Doda še, da ljubezenski zaplet obravnava precej nekonvencionalno. Roman Pogovori s prijatelji odlikujejo dodelano psihološko izrisovanje literarnih likov, prepričljivi dialogi, pronicljivost in subverzivnost. Glavna pripovedovalka zgodbe je Frances, 21-letna študentka in pesnica. Je razsodno, inteligentno, na videz prisebno, v resnici pa izjemno občutljivo dekle, ki med študijem v Dublinu negotovo začenja svojo literarno pot. Bobbi, lepa in neskončno samozavestna, je njena prijateljica, nekdanja punca in skupaj z njo nastopa na pesniških performansih. Nekega večera na literarnem nastopu spoznata slavno fotografinjo Melisso. Ta je v zgodnjih tridesetih letih in želi Frances in Bobbi predstaviti v neki reviji. Pripravlja njun portret in ju spremlja na literarnih nastopih. Dekleti počasi povleče v njen svet in na Frances nehote naredita navdušujoč vtis Melissin prefinjen dom in njen mož Nick, ki je neustavljivo privlačen igralec. Lahkotno spogledovanje Frances in Nicka sčasoma zdrsne v neobičajno silovito in vse bolj bolečo intimnost. Med štirimi liki se v enem letu spletejo nenavadne vezi, ki sprožijo afero. Odnosi med njimi in okolico se zapletejo, a glavni junaki ostajajo duhoviti, inteligentni, resni ljudje, ki imajo svoje napake. Pogovarjajo se o vsem, o družini, literaturi, veri, politiki in predvsem o prijateljstvu. Zelo zabavno je biti z njimi. Ker so - z eno besedo - pristni, kar začuti tudi sleherni bralec.

Zagovarja možnost ljubezni

Avtorica Sally Rooney, ki takega “pompa” glede prvenca ni pričakovala, o knjigi še pove: “Želim si, da bi ta knjiga prinesla nekaj tolažbe v mračnih časih - ne z neposredno tolažbo glede tega, kaj nas čaka, ker nisem prepričana, da je ta hip to sploh mogoče, temveč s tem, da na svoj način, v skromnem merilu, zagovarja možnost ljubezni.”

Roman Pogovori s prijatelji, ki podrobno ilustrira vsakršno potezo in misel nastopajočih, je pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treskne ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede tudi prijateljstvo med ženskami. V delu mlade irske pisateljice se prepletata svežina novega glasu sedanje generacije ter izvrstnost klasičnega literarnega izročila. Bralci so jo hipoma vzljubili, kritika pa jo je razglasila za prvo veliko milenijsko avtorico.


Najbolj brano