Nagrada za ohranjanje dediščine

Včeraj so v Kosovelovem domu na slavnostni seji podelili priznanja Občine Sežana. Najvišje priznanje, nagrado Občine Sežana, je prejela Jasna Majda Peršolja za prispevek pri ohranjanju kraške in brkinske kulturne dediščine.

Jelica Grmek, Stanislav Renčelj in Jasna Majda Peršolja so letos 
prejeli priznanja in nagrade Občine Sežana Foto: Petra Mezinec
Jelica Grmek, Stanislav Renčelj in Jasna Majda Peršolja so letos prejeli priznanja in nagrade Občine Sežana Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Sežana ima vizijo in ima prihodnost. Bodimo ponosni nanjo in se skupaj veselimo uspehov,” je v svojem nagovoru občanom na včerajšnji slavnostni seji povedal župan David Škabar.

Med prihodnjimi investicijami je izpostavil začetek gradnje južne obvoznice, ureditev manipulativnih površin za ravnanje z odpadki v Centru za ravnanje z odpadki in ureditev podjetniške cone.

Kmalu bodo pričeli tudi s prometno ureditvijo v Dutovljah, na občini pripravljajo osnove za participativni proračun, župan pa je napovedal tudi ustanovitev skupnega zavoda za razvoj turizma.

Nagradili tri zaslužne občane

Zgodovinarka, etnologinja, likovnica, učiteljica, zbirateljica slovstva in raziskovalka zgodovinskih virov Jasna Majda Peršolja je izdala že šest samostojnih zbirk ljudskih pravljic in pripovedi, zadnja z naslovom Kraškokriške pravce je izšla letos.

Njen opus je veliko širši, saj je med drugim izdala zgodovinsko delo Rodiški rodovi, pisala zgodbe in zgodovinske članke. Njene zgodbe so izhajale v mladinskih revijah Kekec in Ciciban, brali pa so jih tudi na radiih Trst, Študent, Slovenija in Koper.

Nepogrešljiv je bil tudi njen doprinos pri razvoju folklore na Krasu. Leta 2013 je prejela Štrekljevo nagrado, včeraj pa iz rok sežanskega župana še nagrado Občine Sežana.

Priznanje Občine Sežana je prejel dr. Stanislav Renčelj za dolgoletni trud za zaščito naravne in kulturne dediščine ter kulinarike Krasa. Je avtor številnih knjig in monografij s področja kulinarike in kulturne dediščine Krasa.

Ima tudi ogromno zaslug za priznanje geografskega porekla mnogih nacionalnih slovenskih proizvodov, še posebej pri zaščiti kraških kulinaričnih dobrot, kot so kraški pršut, kraška panceta in kraški zašink.

Plaketo Srečka Kosovela pa je prejela Jelica Grmek za dolgoletno prizadevno delo v Medoobčinskem društvu invalidov Sežana.

Od leta 2012 je tudi njegova predsednica. Njena marljivost, zagnanost in vloženi trud so pripomogli, da je društvo, ki prvenstveno skrbi za združevanje invalidnih oseb in nudenje socialne pomoči, preraslo v uspešno in prepoznavno organizacijo.


Najbolj brano