Roglič, Pogačar, Mezgec ...

Jutri se začenja zadnja tritedenska kolesarska dirka letos, 74. španska Vuelta, ki bo zelo zanimiva tudi iz slovenskega zornega kota. Pod drobnogledom pa ne bo le Primož Roglič, ki se vrača na dirke po tretjem mestu na Giru in skoraj trimesečnem tekmovalnem premoru.

Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic
Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic

TORREVIEJA > Bomo videli, kako se bo telo 30-letnega Zasavca, ki se je medtem razveselil rojstva sina, odzvalo na tako dolgi tekmovalni post. Primož Roglič ne bo edini v tovrstni vlogi. Na Vuelti bi moral nastopiti tudi zmagovalec dirke po Italiji, Richard Carapaz, a je bil zaradi nedeljskega padca včeraj odpovedan. Jumbo Visma in Movistar imata na papirju najmočnejši ekipi. Nizozemci so v moštvo uvrstili tudi Stevena Kruijswijka in Georga Bennetta, španska ekipa pa med ostalimi Naira Quintano in Alejandra Valverdeja.

Našteta četverica je bolj ali manj uspešno vrtela pedala na dirki po Franciji in bi lahko ohranila formo tudi za Vuelto. Kolesarji, ki merijo na visoka mesta v skupnem seštevku, praviloma odpeljejo dve od treh velikih etapnih dirk na leto. Po seznamu zmagovalcev v zadnji petletki sicer ne moremo sklepati, kateri dirki sta bolj združljivi: dvojček Giro in Vuelta ali Tour in Vuelta.

2

etapni zmagi so na Vuelti vknjižili slovenski kolesarji. Leta 2009 je zmagal Idrijčan Borut Božič, predlani pa Matej Mohorič

Zmagovite formule

Alberto Contador (2014), Quintana (2016) in Chris Froome (2017) so slavili na Vuelti, potem ko so odpeljali Tour, pri čemer je Froomu uspel celo zmagovalni dvojček. Fabio Aru (2015) in Simon Yates (2018) sta vozila Giro in potem slavila na Vuelti. Britanec ne bo branil rdeče majice na dirki po Španiji. Letos je namreč že vrtel pedala na Giru in Touru. Tom Dumoulin in Froome še okrevata po poškodbi, tudi sicer v ekipi Ineosa ne bo prvokategornikov, potem ko sta si prvouvrščena na Touru Egan Bernal in Geraint Thomas privoščila tekmovalni oddih. Na Vuelti naj bi lovili predvsem etapne zmage, odvisno od razvoja dogodkov pa bo Wout Poels vrgel eno oko tudi na skupni seštevek. Zanimivo bo videti, kako bodo porazdelili vloge pri Astani z Jakobom Fuglsangom, Miguelom Angelom Lopezom in bratoma Izagirre.

Poimensko ima močne adute za krajše španske etape, ki pa jih običajno začinijo strmi vzponi, ekipa EF z Rigobertom Uranom, Hughom Carthyem in Sergiom Higuito. Mladi Kolumbijec je na dirki po Kaliforniji zaostal le za Tadejem Pogačarjem, ki ga čaka ognjeni krst na tritedenskih dirkah. S še nedopolnjenimi 21. leti bo najmlajši udeleženec Vuelte. Lani je v tem času še vrtel pedala na največji etapni dirki mlajših, Tour de l'Avenir, kjer letos slovenske barve brani kolesar novogoriškega Meblo Jogi Pro-Concrete Kristjan Hočevar, Pogačar je na dirki zmagal in vstopil v svet profesionalizma na velika vrata.

Rekorderji po številu zmag:

> Štiri zmage: Roberto Heras.

> Tri zmage: Tony Rominger, Alberto Contador > Dve zmagi: Gustaaf Deloor, Julian Berrendero, Jose Manuel Fuente, Bernard Hinault, Pedro Delgado, Alex Zülle.

Slovenski upi

Dirka po Španiji bo za Pogačarja novo učno poglavje, gotovo pa bo imel boljši občutek, ker bo v spremljevalnem avtomobilu ekipe UAE tudi Andrej Hauptman. Selektor slovenske reprezentance bo lahko iz prve roke preveril formo kandidatov za svetovno prvenstvo (SP), ki bo čez mesec dni v britanskem Yorkshiru. Na Vuelti, ki slovi kot odlična odskočna deska za SP, bo vrtela pedala peterica kolesarjev. Ob Luki Piberniku in državnem prvaku Domnu Novaku (oba Bahrain Merida) bo posebej na očeh Luka Mezgec, ki je pokazal odlično sprintersko formo na dirki po Poljski. Na Vuelti bo član Mitheltona imel proste roke v sprintih. Priložnost bi se mu lahko ponudila že v nedeljo če bo seveda prestal selekcijo v zelo razgibani etapi.

Vuelta se jutri sicer začenja z moštvenim kronometrom (13,5 km), po katerem bi lahko glede na sestavo ekipo in predstave Jumba na Touru rdečo majico najboljšega oblekel kar Roglič. Sicer pa je pot do cilja 15. septembra v Madridu dolga in hribovita. Od srede do petka čakajo favorite v skupnem seštevku za pokušino prvi, sicer krajši ciljni vzponi.


Najbolj brano