Slovenski super stroj iz Slovenj Gradca

Aljoša Tušek bo skupaj s sodelavci prihodnji mesec na znameniti Salon Prive v Veliko Britanijo na prvo premiero v živo pripeljal svoj najnovejši izdelek. Gre za hibridno gnanega super športnika, ki bo morda prihodnje leto le ugledal maloserijsko proizvodnjo, cena zanj pa bo postavljena prek milijon evrov.

Nekdanji reli dirkač je že pred več kot desetletjem začel razvijati 
super športne avtomobile, tokrat je njegov izdelek prvič opremljen s hibridnim sistemom pogona. Foto: Tushek
Nekdanji reli dirkač je že pred več kot desetletjem začel razvijati super športne avtomobile, tokrat je njegov izdelek prvič opremljen s hibridnim sistemom pogona. Foto: Tushek

Prototipni avto je pred nekaj meseci že pokazal obiskovalcem na slovenski različici Cars&Coffe, zdaj pa je ta dobil končno podobo. Torej, TS 900 H Apex ima v osnovi vgrajen 4,2-litrski V8 Audijev motor, ki skrbi za pogon zadnjih koles, medtem ko sta za sprednji dve kolesi nameščena še dodatna dva elektromotorja. Skupna sistemska moč znaša 698 kilovatov moči (950 KM) in 1400 Nm navora. 1410 kilogramov težka cestna zverina, ki je izdelana iz karbona in drugih lahkih materialov, od 0 do 100 km/h potrebuje vsega 2,5 sekunde, najvišja hitrost pa je izmerjena pri 379 km/h.

Na elektriko v optimalnih pogojih zmore Tushek prevoziti približno 50 kilometrov. Za takšne športne predstave je športnik iz Slovenj Gradca opremljen s Pirelli trofeo series R gumami in Brembovimi zavorami. Aljoša Tušek je športnika s hibridnim pogonom razvijal zadnja štiri leta.


Najbolj brano