Triglav pomembnejši od morja

Med dobrimi 200 prebivalci Kneže v Baški grapi na Tolminskem je tudi športni slavljenec 207 centimetrov visoki center slovenske reprezentance do 18 let Klemen Smrekar. S soigralci je na EP v Grčiji osvojil bronasto odličje.

Klemen Smrekar - mladi košarkarski reprezentant  s Kneže Foto: Igor Mušič
Klemen Smrekar - mladi košarkarski reprezentant s Kneže Foto: Igor Mušič

KNEŽA > Klemen Smrekar je na prvenstvu odigral vseh sedem tekem. V povprečju je na vsaki prebil na parketu 12 minut in dosegel po dva koša in skoka.

Kneža je rojstni kraj kluba za mali nogomet Puntar. Kdaj se vam je zgodila selitev pod koše?

“Pri nas res vsi fantje igramo mali nogomet. Tudi sam sem z nogometno žogo preživel precej otroških let, ko pa sem sredi osnovne šole zrasel bistveno več od vrstnikov, sta me starša prepričala, naj se usmerim v trening košarke. V tolminskem klubu me je osnov naučil Boris Velikonja. Proti koncu osnovne šole sem že igral za kadete, v državni ligi starejših dečkov pa so me opazili tudi drugi klubi. Najbolj konkretni so bili pri kranjskem Triglavu, kjer so mi plačali bivanje v dijaškem domu. Tako tam zadnja leta združujem učenje na ekonomski gimnaziji in igranje za Triglav.”

Primorci na EP

Primorsko košarko so na EP U-18 v Grčiji zastopali štirje igralci. Brežičan Gregor Glas (nekdanji član Primorske) in Ljubljančan Rok Nemanič (Koš Primorska) sta v Kopru izbrusila svoje že doma pridobljeno znanje. Preostala dva reprezentanta sta se rodila in se košarke naučila na Primorskem. To sta Klemen Smrekar s Kneže (vzgojen v KK Tera Tolmin) in igralec KD Nova Gorica mladi Luka Ščuka.

Kakšna je bila pot do reprezentance za EP?

”Pri Triglavu sem prišel v res dobro generacijo letnika 2001. Imamo tudi kakovostne trenerje, zato smo hitro napredovali. Pol nas je kmalu uspešno zaigralo za starejše selekcije. V zadnjih letih smo v kategorijah do 16 in do 17 let osvojili bron in srebro, polovica mladincev pa nas redno z veliko minutažo igra v članskem drugoligaškem moštvu. V takšnih okoliščinah smo postali zanimivi tudi za reprezentančne selekcije. Na evropskem prvenstvu sem igral že za ekipo do 16 let.”

Kje je skrivnost velikega rezultatskega napredka Slovenije od takratnega EP do sedanjega mladinskega prvenstva v Grčiji?

“Takrat in danes smo bili fizično šibkejši od naših tekmecev, napredovali pa smo v zrelosti, taktičnem znanju in disciplini izvajanja dogovorjenega na igrišču. Bili smo tudi bolj osredotočeni. Pred dvema letoma smo šli med turnirjem na plažo in po tem izgubili pomembno tekmo ter tekmovanje sklenili na desetem mestu. Tokrat smo razmišljali le o košarki. Na morje so fantje šli šele po vrnitvi iz Grčije, jaz pa ta čas raje izkoriščam za druženje z domačimi in s hribi, ki obkrožajo Knežo in kamor rad zahajam. Od morja bolj prijetno hladne plaže na Idrijci pa tudi niso daleč.”

Kaj vam zmaga z Grki za bron pomeni za nadaljnjo kariero?

“Redke reprezentance se lahko pohvalijo, da so sredi Grčije, pred polno dvorano, kjer s tribun na igrišče letijo tudi odpadki in pljunki, premagale domačo izbrano vrsto. Nam je to uspelo. Takšen dogodek ti dvigne samozavest in motivacijo. Potem ko smo tri četrtine hodili po robu, smo Grke, ki so hoteli vsak zase postati heroji pred domačim občinstvom, s kolektivno igro zlomili in jih v končnici nadigrali ter dosegli večjo prednost od tiste, ki so si jo z nami Grki priigrali v predtekmovanju. Po tistem porazu smo dokazali, da smo značajsko trdni. Znali smo se vrniti. Svojo košarkarsko pot sem si sicer že začrtal. Želim postati poklicni igralec na položaju krilnega centra. Pogodbo s Triglavom imam še leto dni. Upam, da bom še več igral za člansko ekipo in da se bomo borili za vstop v prvo ligo. Čez dve leti upam, da bom igral za katerega od prvoligašev. Tam nekje pri 23 letih pa bi bilo lepo, če bi mi uspel prestop v tujino.”


Najbolj brano