Svetilnik, najlepša razgledna točka Pirana

Prepoznavna srednjeveška utrdba s stolpom, ki se drži cerkve Marije Zdravja na Punti, je te dni polna obiskovalcev. Svetilnik, najlepšo razgledno točko Pirana, med turistično sezono obišče približno sto ljudi na dan.

Na svetilniku se razgled odpre na vse strani sveta.  Foto: Alenka Penjak
Na svetilniku se razgled odpre na vse strani sveta.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Svetilnik na Punti bo do konca avgusta odprt vsak dan med 10. in 13. uro ter med 18. in 21. uro. Piranska občina je leta 2018 ta edini kamniti svetilnik predala v petletni brezplačni najem in upravljanje Samoupravni skupnosti italijanske narodnosti. Odkar je prevzela svetilnik v skrb, je italijanska skupnost oživila to piransko znamenitost, skrbi pa tudi za plačilo obratovalnih stroškov in stroškov rednega vzdrževanja. V prihodnosti jih čaka še obnova nekdanjega svetilničarjevega stanovanja, kjer bi bili muzej, razstavni in prireditveni prostor.

Svetilnik je bil zaprt, odkar ga je zaradi avtomatizacije sistema zapustil zadnji svetilničar v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Vmes so imele nekdanje svetilničarjeve prostore v upravljanju Obalne galerije Piran, nakar so dlje časa samevali.

Pred leti se je za to propadajočo zgodovinsko in kulturno dediščino zavzela Pirančanka Tončka Senčar, ki je s prostovoljci poskrbela za čiščenje zgradbe, občina pa je pozneje izvedla delno obnovo, vključno z novim stopniščem v stolpu ter ograjo na terasi srednjeveške utrdbe.


Najbolj brano