Recept: garuže po istrsko s polento
Kulinarika
18. 08. 2019, 06.00
, posodobljeno: 15. 09. 2019, 09.27
Sestavine:
- 500 g garuž (volekov)
- 3 čebule
- 2 dl belega vina
- dva stroka česna
- vejica peteršilja
- sol
- poper
- oljčno olje
- štirje kosi polente
Priprava
Morske voleke, domače ime je garuže, pa tudi morski polži, skuhamo, ohladimo in odstranimo lupino. Čebulo narežemo na kolobarje in jo prepražimo na oljčnem olju. Dodamo ji sol, da se hitreje zmehča. Prepraženi čebuli dodamo sesekljana peteršilj in česen. Začinimo z črnim zdrobljenim poprom, po potrebi solimo in dodamo morske polže. Zmes pražimo nekaj sekund, nato dodamo vino. Jed je pripravljena, ko vino popolnoma povre. Pridenemo na krožnik h kosom popražene polente.
Recept so pripravili kuharski mojstri v gostilni Sidro v Izoli.