Recept: garuže po istrsko s polento

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

Sestavine:

- 500 g garuž (volekov)

- 3 čebule

- 2 dl belega vina

- dva stroka česna

- vejica peteršilja

- sol

- poper

- oljčno olje

- štirje kosi polente

Priprava

Morske voleke, domače ime je garuže, pa tudi morski polži, skuhamo, ohladimo in odstranimo lupino. Čebulo narežemo na kolobarje in jo prepražimo na oljčnem olju. Dodamo ji sol, da se hitreje zmehča. Prepraženi čebuli dodamo sesekljana peteršilj in česen. Začinimo z črnim zdrobljenim poprom, po potrebi solimo in dodamo morske polže. Zmes pražimo nekaj sekund, nato dodamo vino. Jed je pripravljena, ko vino popolnoma povre. Pridenemo na krožnik h kosom popražene polente.

Recept so pripravili kuharski mojstri v gostilni Sidro v Izoli.


Najbolj brano