Bodo vsi hoteli v mestu polni?

Trst bo kmalu lepši. Malone na vsakem koraku so gradbeni odri, ki opozarjajo na prenove fasad, marsikje pa temeljito prenavljajo notranjost stavb. Ni malo takih, ki jih bodo preuredili v hotele. Povpraševanje po hotelskih zmogljivostih namreč raste, saj Trst postaja vse bolj vroča destinacija za tuje in domače turiste.

Nov hotel na Korzu Italija so poimenovali The Modernist. Foto: Damjan Balbi
Nov hotel na Korzu Italija so poimenovali The Modernist. Foto: Damjan Balbi

TRST > Na Korzu Italija bo v teh dneh odprl vrata hotel, ki ga bo upravljal štirizvezdični hotel Continentale. Hotel bo imel štiri zvezdice in 56 dvoposteljnih sob. Opremili so ga v živahnih barvah, namenjen pa je gostom, ki želijo nekaj drugačnega - ne klasične hotelske, pač pa mladostno in dinamično ponudbo.

Ali trg lahko prenese nove zmogljivosti?

Direktor in lastnik hotelov Continentale in Palace Suite Alessandro Lucchetta je povedal, da so hotel poimenovali The Modernist; želijo se namreč pokloniti tržaški moderni književnosti s konca 19. stoletja in začetka 20. stoletja. “V hotelu želimo oživiti duh tistega časa, za katerega je bila značilna želja po napredku, po spremembah in novih izzivih. Trst ponovno doživlja to fazo razcveta. Ker zanimanje turistov za Trst ne popušča, ne usiha niti interes zasebnikov za urejanje novih hotelskih zmogljivosti,” pravi hotelir, ki bo s preostalima dvema hoteloma gostom ponujal skupaj 120 štirizvezdničnih sob.

Na vprašanje, zakaj v Trstu v zadnjem času odpirajo samo hotele višjega cenovnega razreda, je sogovornik odgovoril, da po vsej verjetnosti zato, ker je gostom treba ponuditi nekaj drugačnega od tistega, kar je že na tržišču. “Odnos turistov, tudi poslovnežev, do hotelov se spreminja. Gostje se želijo tudi v hotelih počutiti udobno kot doma. Hoteli z manj zvezdicami morda nekoliko trpijo, saj imajo hudo konkurenco v B&B in podobnih nastanitvah, ki se ne morejo kosati z bolj strukturirano in bogatejšo hotelsko ponudbo,” ocenjuje hotelir, ki je prepričan, da lahko tržaški trg prenese še veliko novih zmogljivosti. Sicer pa ima mesto po njegovi oceni velik potencial, zlasti glede kongresnega turizmu. Hotelirji si obetajo, da bi s kongresnimi gosti lahko zapolnili vrzel v zimskih mesecih. Mesto bi lahko imelo še bolj pestro kulturno ponudbo, je prepričan Lucchetta. Tako bi goste, ki se zdaj v mestu ustavijo za kak dan ali dve, lahko zadržali dlje.

Jeseni še hotel Hilton

Nedaleč stran, v nekdanji palači zavarovalnice Ras na Trgu republike, bo zgodaj jeseni zaživel hotel Double Tree hotelske verige Hilton, ki bo ponujal 125 sob.

Na približno osem tisoč kvadratnih metrih bodo uredili sobe, ki bodo v povprečju merile 25 kvadratnih metrov, uredili bodo tudi restavracijo odprtega tipa, milanski arhitekturni biro CaberlonCaroppi, ki je specializiran za opremljanje velikih elitnih hotelov, pa pripravlja še vrsto estetskih presenečenj, ki jih bo napajalo unikatno arhitektonsko zlitje romantične intelektualne preteklosti Trsta in sodobnosti.

Notranja oprema tega hotela bo povsem drugačna od opreme hotela na Korzu Italija. Če bo slednji zaživel v živih barvnih tonih, bo v Hiltonu oprema v naravnih barvnih odtenkih. Posebne so zlasti sobe v podstrešnem nadstropju, kjer bodo ustvarili svetlobne kotičke s pogledom na tržaško nebo. Menedžer hotela Andrea De Leo obžaluje, da jim hotela ne bo uspelo odpreti za Barcolano, kar so sprva načrtovali. Prve goste pričakujejo v prvih dneh novembra. Lepo prenovljeno pročelje je dočakala tudi zgradba na Trgu Panfili, kjer je nekoč domovala finančna uprava. Spomeniško zaščiteno poslopje iz 19. stoletja, ki je bilo dolga leta odeto v gradbene odre, prenavlja avstrijsko-italijanska skupina. Po nekaterih informacijah naj bi v poslopju, ki ima šest etaž in 15.000 kvadratnih metrov površine, uredili hotel ali rezidenčni kompleks za turiste. Če bo v njem res zaživel hotel, bo šlo vsekakor za največji hotelski objekt v Trstu, saj naj bi ponujal od 150 in 200 sob.

Novi hoteli prinašajo nova delovna mesta

Vsi ti hoteli ne ustvarjajo le novih prenočitvenih zmogljivosti, ampak tudi nova delovna mesta. Hotelirji potrebujejo receptorje, kuharje, natakarje, pomivalce posode, sobarice, vzdrževalce... Spomnimo, da se je sredi julija na razpise za službe v hotelu Hilton prijavilo kar 600 kandidatov. V hotelu na Korzu Italija bo delalo od 20 do 25 ljudi. Nekaj osebja bodo preusmerili iz zdajšnjih hotelskih struktur, nekaj kadra pa bodo zaposlili na novo.

Brez strategije ne bo turistov
“Prenočitvene zmogljivosti se bodo v Trstu drastično povečale. V prihodnjih dveh letih naj bi ustvarili 2000 novih nastanitev, večino v središču mesta. Ob tem se je, seveda, treba vprašati, ali trg lahko prenese toliko novih zmogljivosti,” je odpiranje novih hotelov komentiral predsednik stanovske organizacije Federalberghi Guerrino Lanci, ki je potrdil, da se število turistov v Trstu iz leta v leto povečuje.
Po njegovih besedah si je treba sistematično prizadevati, da bi v mesto privabili vse več turistov, tudi izven visoke sezone. “Za to pa je potrebno timsko delo, v katerega je treba vključiti različne akterje - tako iz javnega kot zasebnega sektorja,” je prepričan Lanci, ki verjame, da bo nov kongresni center v starem pristanišču pripomogel k večji zasedenosti tržaških hotelov. A tudi kongresni turizem bo po Lancijevih besedah treba načrtno promovirati, kar je naloga družbe, ki bo upravljala kongresni center. Na vprašanje, ali novi hoteli jemljejo goste drugim hotelom, je dejal, da za zdaj ne, lahko pa bi se to zgodilo v prihodnje. Temu bi se izognili, če bi uspeli privabiti nove goste. Lanci je izredno zadovoljen, da turizem ustvarja nova delovna mesta. Opozarja pa, da je ključna turistična strategija mesta. “Brez te v mestu ne bo turistov, hoteli pa bodo prazni,” je dodal.

Najbolj brano