Prihodnje leto dvigalo v ambulanti

Da bi bolnikom zagotovili boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev v hrpeljski zdravstveni postaji, bo občina na pobudo uporabnikov in po opozorilu inšpekcije prihodnje leto zagotovila denar za dvigalo.

V hrpeljski zdravstveni  postaji predvidoma prihodnje leto lahko 
pričakujejo  dvigalo.   Foto: Helena Race
V hrpeljski zdravstveni postaji predvidoma prihodnje leto lahko pričakujejo dvigalo.  Foto: Helena Race

HRPELJE > “Potrebo po dvigalu v zdravstveni postaji v Hrpeljah so izpostavili tako zaposleni kot uporabniki, predvsem zaradi lažjega dostopa bolnikov in starejših oseb. Tako je občina, ki sicer načrtuje, da bi vse javne objekte opremila z dvigali, v proračunu za prihodnje leto za to dvigalo predvidela 60.000 evrov,” so na vprašanje, kdo je dal pobudo za vgradnjo dvigala in ali ga je občina pripravljena financirati, odgovorili iz hrpeljsko-kozinske občinske uprave.

V strošek so vključena gradbena dela za izgradnjo dvigalnega jaška ter nabava in vgradnja dvigala. Ureditev predvideva tudi manjši nadstrešek pred vstopom v dvigalo, so še pojasnili na občini. Ker je stavba zdravstvene postaje v lasti občine, bo dvigalo financirala občina. Vendar je za del denarja za to naložbo že pohitela tudi javnost, nekaj prispevkov (približno 3600 evrov) je namreč že zbral Rdeči križ z dobrodelnim koncertom.

Kakor pojasnjuje Ljubislava Škibin, direktorica Zdravstvenega doma Sežana, v sklopu katerega deluje hrpeljska postaja, je inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor že leta 2016 v Zdravstveni postaji Hrpelje opravila ogled, med katerim je preverjala dostopnost stavbe funkcionalno oviranim osebam. Ker imajo za dostop v prvo nadstropje, kjer so zobozdravniki in zdravstveno vzgojni center, le stopnišče, je inšpekcija predlagala vgradnjo dvigala. Županja Saša Likavec Svetelšek je ob nastopu novega mandata s tem seznanila direktorico Zdravstvenega doma Sežana in skupaj sta iskali najustreznejšo različico dvigala in mesta vgradnje. Škibinova odločitev za izgradnjo dvigala pohvali in podpira.


Najbolj brano