Andreja Leški bi lahko bila uspešna tudi v višji kategoriji

Marjan Fabjan je z uspehi postal sinonim za slovenski judo. Kot je bil nekoč Tone Vogrinec stična točka za vse slovenske uspehe v alpskem smučanju, je trener iz Celja, ustanovitelj najuspešnejšega slovenskega kluba Sankaku, s svojim strokovnim delom na vrhunsko raven povzdignil kar celotno borilno disciplino v državi.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Danes je 61-letni Marjan Fabjan spoštovan kot trener in ambasador juda po vsem svetu, še posebej na Japonskem, v domovini te borilne veščine. Ker se konec avgusta prav na Japonskem začenja letošnje svetovno prvenstvo, ki mu bodo prihodnje leto na istem prizorišču sledile še olimpijske igre, je tudi slovenski judo v središču pozornosti športne javnosti.

Fabjan in njegovi judoisti so nas namreč vse od olimpijade v Atenah močno razvadili, saj so se z vseh večjih tekmovanj domov vedno vrnili z medaljami. Tokrat v deželo vzhajajočega sonca odhaja devet slovenskih judoistov, pri čemer največ obetata Tina Trstenjak in Anamari Velenšek. Trener pa je pri napovedih previden, saj judo velja za zelo nepredvidljiv šport, kjer se z eno potezo vse obrne na glavo.

“Po koncu tabora v Izoli gremo in pripravah na Madžarskem nas zaključni del priprav čaka v Celju. Naporno treniramo dvakrat na dan. Nikogar od tekmovalcev ne favoriziram, vse enako pripravljam in tudi glede svetovnega prvenstva na vse računam enako. Sveža evropska prvakinja Anamari Velenšek je na primer najlažja v svoji kategoriji, zato sem vedno v skrbeh zaradi nevarnosti poškodbe. Tina Trstenjak pa se letos vrača po poškodbi in v Zagrebu je nastopila na polno, tudi zaradi dviga samozavesti pred svetovnim prvenstvom. Njen repertoar je sedaj širši, a je obenem razkrila tudi nekaj šibkih točk, ki jih bo konkurenca zagotovo dobro preučila,” je pojasnil Fabi-san, kot slovenskemu strokovnjaku pravijo na Japonskem.

Sicer je Fabjan glede slovenskih nastopov na bližnjem SP optimist, še najbolj ga skrbi dolga vožnja z letalom. Robustnemu trenerju, ki je bil tudi sam uspešen judoist, je večnega stiskanja na zanj premajhnih letalskih sedežih počasi dovolj. V Tokio ne bo potovala sicer odlična Koprčanka Andreja Leški, ki je bila pred poškodbo v internem slovenskem obračunu za vozovnico na OI v kategoriji do 63 kg v rahli prednosti pred izkušeno Tino Trstenjak (zlata na OI, SP in dvakrat na EP). Fabjan je razkril nekaj presenetljivega, čemu bi zagotovo veljalo prisluhniti.

”Čeprav je Andreja konkurentka moji klubski tekmovalki, smo vsi v pristnem odnosu. Prd dnevi sva se srečala v Izoli na ulici in se pogovorila. Vemo, da bo ostala močna konkurentka Tini in da ima še vedno velike možnosti za uvrstitev na olimpijske igre. Vse judoiste je treba spoštovati, danes bo uspelo eni, jutri pa drugi. Seveda si želim, da bi na igre šla moja tekmovalka, toda na koncu bo v Tokio odpotovala tista, ki bo zbrala več točk in bo višje uvrščena na svetovni lestvici. Imam pa eno manjšo pripombo, ki je nisem doslej še nikomur zaupal. Če bi bila Andreja v mojem klubu, bi bila zagotovo že v višji kategoriji do 70 kg, saj sem prepričan, da bi jo tudi v tej kategoriji spravil do olimpijskih iger, kjer bi lahko dosegla enako dober rezultat kot v kategoriji do 63 kg. Leškijeva je dobra borka in lahko bi bila uspešna v obeh kategorijah. Za spremembo še ni prepozno, a o tem ne odločam jaz,” je zaključil Fabjan.

Trener je sicer zaposlen pri ministrstvu za notranje zadeve in prav na taboru Slovenske judo zveze v Izoli se mu je slovenska policija s posebnim priznanjem oddolžila za njegovo dolgoletno delo. Tvorec slovenskega judo čudeža se namreč že dve desetletji trudi tudi pri usposabljanju policistov, kar je najbrž še pomembnejša naloga od “zlatarstva Fabjan”, kot v šali imenujejo njegov prispevek k športnim uspehom slovenskega juda.


Najbolj brano