Poletno branje z zanimivimi četrtkovimi večeri

Na vaškem igrišču v Kazljah je vsak drugi četrtek živahno in zabavno. Tja se namreč iz Sežane pripeljejo knjige za poletno branje, ki si jih lahko izposodijo predvsem mladi bralci, pod koši odmeva žoga ulične košarke, včasih zadiši tudi po pici, na predzadnji avgustovski četrtek pa bodo “Počit(al)nikarje” razveselili še Čuki.

Vsak drugi četrtek pride v Kazlje iz sežanske Kosovelove knjižnice 
zajeten kupček zanimivih knjig.  Foto: ŠKD Dneva žar
Vsak drugi četrtek pride v Kazlje iz sežanske Kosovelove knjižnice zajeten kupček zanimivih knjig.  Foto: ŠKD Dneva žar

KAZLJE > “Želeli smo, da otroci med počitnicami ne bi pozabili na branje, da jih vsaj za kakšno uro umaknemo izpred televizorjev in drugih elektronskih naprav, pa tudi, da spodbudimo druženje tako otrok kot tudi staršev,” pravi pobudnica in idejna vodja Počit(al)nic Nevenka Žiberna Remic iz kazeljskega športno-kulturnega društva Dneva žar. Društvo so ustanovili lani, da bi dopolnilo delo sicer zelo dejavne krajevne in agrarne skupnosti. Posebnost društva z neobičajnim starinskim imenom je, da so z njim pravzaprav obnovili bralno in pevsko društvo z istim imenom, ki je v vasi delovalo pred stoletjem - ustanovljeno je bilo namreč davnega leta 1906, predvsem z namenom, da bi “odvračalo ljudi od posedanja, pijančevanja in igranja ter jih vzgajalo in blažilo,” kot je zapisal kronist tistega časa.

Obnovljeno društvo je k Počit(al)nicam povabilo še Kosovelovo knjižnico in Osnovno šolo Srečka Kosovela Sežana. “Obe sta se prijazno odzvali. Mladi bralci tako v času poletnih počitnic berejo 30 dni, ne nujno v zaporedju, vsaj pol ure na dan. Berejo lahko karkoli, v pomoč pri izbiri pa so jim knjige, ki jih vsakih štirinajst dni pripeljemo v Kazlje iz Kosovelove knjižnice, in priporočilni seznam še drugih, ravno tako zabavnih in navdušujočih knjig, ki so ga pripravili v knjižnici osnovne šole. Da pa ne bi pozabili tudi na pisno izražanje in lepopisje, v svoje dnevnike mladi zapisujejo in ilustrirajo svoja bralna in druga doživetja,” našteva idejna vodja projekta. Na vprašanje, ali otroci res berejo, z veseljem odgovori: “Berejo, berejo.”

Vtise o knjigah pišejo v dnevnike, ki jih je priskrbela Občina Sežana, vsak drugi četrtek pa si jih izmenjajo tudi na vaškem igrišču, kjer večere popestrijo še igre z žogo, ulična košarka, skrivalnice, na enem večeru so nekateri izdelali punčke iz sivke, vsi skupaj pa so spekli tudi pico.

Zadnje srečanje bo 22. avgusta, ko bo Kazlje obiskal Jernej Tozon s Čuki, mladi bralci pa bodo prejeli priznanja in praktične nagrade.

“Letos se še učimo. Konec avgusta se bomo skupaj s KS Štorje, kjer tudi potekajo Počit(al)nice, srečali na skupni zaključni prireditvi v Kosovelovi knjižnici, veseli pa bomo, če se bo prihodnje leto za podoben korak odločila še kakšna krajevna skupnost,” pravi Nevenka Žiberna Remic.


Najbolj brano