Vse bolj radoživa vojskarska planota

Na vojskarski planoti so se skupaj z domačini znova zbrali mnogi, ki so na njej pognali korenine. Tako je od nekdaj, le da je bilo tokratno praznovanje godu sv. Jakoba še posebej slovesno. Vaška cerkev je dopolnila okroglih 350 let. Domačinke so ji ob jubileju sklekljale nove oltarne prte.

V nove oltarne prte je sedem vojskarskih žena vklekljalo 1700 
prostovoljnih delovnih ur. Foto: Saša Dragoš
V nove oltarne prte je sedem vojskarskih žena vklekljalo 1700 prostovoljnih delovnih ur. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Vojskarski rojaki so se na planoto desetletja vračali ob godu sv. Jakoba. V zadnjih letih pa marsikdo na njej tudi ostane oziroma se tisoč metrov nad morje priseli. Vojsko je pred stoletjem res štelo skoraj tisoč prebivalcev, a sedanjih 240 je 31 več kot na začetku desetletja. S 15-odstotno rastjo je to najhitreje rastoča skupnost v občini Idrija. Zato ne preseneča, da je tudi ena najbolj dejavnih. A praznik namenjajo le sprostitvi.

Praznovanje 350. obletnici farne cerkve je bilo nadvse slovesno. Na pobudo učiteljice, dejavne domačinke Renate Hvala je sedem klekljaric v treh letih za cerkev sklekljalo nove oltarne prte. Šivilja Ljubica Tratnik jih je, prostovoljno kot je potekalo vse delo, zašila. “Groba ocena porabljenega časa za izdelavo vseh prtov je okoli 1700 ur. Če prištejemo še čas za pripravo vzorcev, pomerjanje, prilagajanje pred šivanjem, všivanje in podobno, je številka še precej višja,” je povedala Renata Hvala.

Vse skupaj so pospremili z lično publikacijo. V njej je mogoče izvedeti, da so leta 1669 dograjeno cerkev posvetili zavetniku drvarjev in pastirjev sv. Volbenku. Kdaj so jo poimenovali po sv. Jožefu, ni znano. V enem od dveh stranskih oltarjev “domuje” sv. Jakob. Ta sicer velja za glavnega zavetnika Španije, a tudi vseh kmetov. Zato so se mu na vremensko zahtevni planoti, katere osrednji značilnosti sta, ob visoki snežni odeji, blisk in grom, vedno priporočali, naj kmete obvaruje pred nevšečnostmi.

V nedeljo dež in hlad nista pokvarila praznovanja, saj so Vojskarji znani po trdoživosti in dobri volji. “Najbolj sem vesel nasmehov in besed, ki si jih pred zvonikom z Vojskarji izmenjamo po maši. Menda to poleg razgleda na zasnežene Alpe na gori najbolj občudujem,” je v uvodu v praznično publikacijo zapisal župnik Marko Rijavec. Župniki med Vojskarje že desetletja prihajajo iz Idrije.

Na prazniku so se Vojskarji pošteno nasmejali. Neumorna kulturnica Irena Hvala je napisala prvi del nadaljevanja lanske uspešnice Terme Vojske, drugi del je dodala mlada Tadeja Vončina. Če so terme lani še gradili, so letos v njihovi sobi za sproščanje in na dekliščini poskrbeli za vse mogoče kolobocije. Z njimi pa za dobro voljo publike v prenapolnjeni dvorani novega večnamenskega doma.


Najbolj brano