S knjižico po dolini smaragdne reke

Vodnik, izdan v štirih jezikih, popotnika spremlja ob Soči, od izvira v Trenti do Solkana, pa tudi skozi divjo zgodovino.

Iztok Bončina:  $@  
Posočje, 
Mladinska knjiga, 
153 strani,
 cena 14,99 evra
Iztok Bončina: $@ Posočje, Mladinska knjiga, 153 strani, cena 14,99 evra 

Drobno, a bogato knjižico, izdano v štirih različicah, tako v slovenskem izvirniku kakor v tujim turistom dostopnih angleškem, italijanskem in nemškem prevodu, je z besedami in podobami napolnil Iztok Bončina iz Idrije. Fotograf, popotnik, turistični vodnik, potapljač in astronom je znan tudi po sodelovanju z revijo National Geographic, pet let je bil urednik fotografije pri njeni slovenski izdaji, letos pa je na Turistici v Portorožu doktoriral z disertacijo Sociološki vidik motivatorjev turističnih potovanj v vesolje.

V knjižici Posočje: vodnik po dolini smaragdne reke in njeni okolici Bončina poudari, da se tudi pokrajine ob drugih slovenskih rekah ponašajo s številnimi in raznovrstnimi naravnimi znamenitostmi, a bi naziv najlepše slovenske reke večina Slovencev in tudi obiskovalcev iz tujine gotovo podelila Soči: “Njen razigrani tok, razčlenjena struga, ozke in strme soteske, globoka korita, predvsem pa smaragdni, zeleno modri odtenki vode jo uvrščajo med najbolj prepoznavne, občudovane in obiskane evropske reke. Čeprav je Soča razmeroma kratka, saj od izvira do izliva meri le 137 kilometrov, pa na poti do Jadranskega morja svojo podobo pogosto spreminja, od divjega, razpenjenega hudournika do nežne, počasne in umirjene reke.”

Na knjižnih straneh se vrstijo naravne in kulturne znamenitosti, adrenalinski športi, sledovi ene najhujših vojn v zgodovini, ki je Sočo s krvjo polnila pred debelim stoletjem, kajpada ne manjka niti kulinarika: čompe s skuto, kobariški štruklji, briška vina, sadje ... Zapisano spremljajo še zemljevidi in zlasti izvrstne barvne fotografije.

Bralca v Posočju čakajo Trentarski muzej, Alpski botanični vrt Juliana, Velika korita, Krnska jezera, trdnjava Kluže, Kanin, Mangart, slapovi Boka, Virje, Mali in Veliki Kozjak, Kobariški muzej, Vrsno, Nadiža, Robidišče, Tolminska korita, cerkev sv. Duha na Javorci, Most na Soči, Kanal ob Soči, Solkanski most ... Čisto vsi kotički v vodniku seveda niso razkriti. Kar je po svoje čisto prav.


Najbolj brano