Kolajne se kujejo v vročini in znoju

Judo zveza Slovenije je vzporedno z vse bolj popularnim mednarodnim judoističnim taborom v Izoli tudi letos pripravila dan odprtih vrat za medije. Že število pristnih slovenskih novinarjev je bilo lep pokazatelj, kakšen kakovostni korak je slovenski judo napravil v zadnjih 15 letih.

Slovenska  reprezentanca v judu Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slovenska reprezentanca v judu Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Poleti leta 2004 je Judo zveza Slovenije prav tako organizirala vseslovenski pripravljalni tabor na izolski OŠ Livade, potem pa je v prostorih nekdanje Gostinske šole pripravila še novinarsko konferenco s štirimi reprezentanti, ki so tedaj odhajali na olimpijske igre v Atene. Prisotna sta bila le ena kamera in en novinar, slab mesec kasneje pa je Urška Žolnir osvojila prvo slovensko judoistično medaljo na olimpijadi.

Od tedaj je minilo 15 let in stvari so se bistveno spremenile. Kakovost slovenskega juda se je medtem tako povzpela, da zadnja leta ni večjega tekmovanja, s katerega se slovenski športniki ne bi domov vrnili z medaljami. Zato je tudi judoistični tabor prerasel v mednarodnega, zato je ta teden v Izoli vadilo kar 17 reprezentanc. Prisotni so tudi trije dobitniki zlatih olimpijskih medalj, na medijskem dnevu odprtih vrat pa so bili predstavniki vseh novinarskih hiš, ki v slovenskem športnem novinarstvu kaj pomenijo.

V Tokiu devet slovenskih judoistov

Na svetovnem prvenstvu v judu, ki bo tudi generalka za olimpijske igre 2020, bo Slovenijo zastopalo devet borcev, med katerimi so tudi kandidati za kolajne. Obenem bo prvenstvo štelo tudi kot kvalifikacijska tekma za nastop na olimpijskih igrah. Pri ženskah bodo nastopile Maruša Štangar (do 48 kg), njena sestra Anja (do 53 kg), Tina Trstenjak (do 63 kg), Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg). Pri moških bodo tekmovali Adrian Gomboc, Andraž Jereb (oba do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg). Ekipa je sicer okrnjena, saj Koprčanka Andreja Leški in Kaja Kajzer okrevata po poškodbi in nista pripravljeni za SP.

“Vsako leto poskušamo priti na višjo stopnjo. Pred tremi leti smo povabili popolno rusko reprezentanco, kar je potegnilo za seboj tudi ostale. Letos so tako prvič tu Francozi in sicer z vsemi najboljšimi, manjka le prvi zvezdnik Teddy Riner. Tu so Belgijci, Azerbajdžanke, Gruzijke in popolna reprezentanca Madžarske. Za obisk našega tabora so magnet tudi številni uspehi slovenskih judoistov,” je pojasnil generalni sekretar JZS Franc Očko.

Za slovenske in ostale reprezentante je bil ta teden treningov v Izoli uvod v zaključni del priprav pred nastopom na svetovnem prvenstvu, ki bo med 25. in 31. avgustom v Tokiu. Prvenstvo, na katerem bo sodelovalo kar 143 držav, bo predolimpijski test predvsem za organizatorje. Privajanje na prizorišča v judu za tekmovalce namreč ni tako specifično kot v drugih športih, pa čeprav bodo v igri vozovnice za OI 2020. “Na pripravah je vroče, a tu ni kaj pomagati, saj enostavno moramo trenirati. Na svetovnem prvenstvu želim pokazat dobre predstave, a vedno gledam le borbo, eno za drugo. Sicer bo to tekma kot ostale, nič posebnega. Zagotovo bom zbrana in osredotočena, potem pa bomo videli, kaj bo,” je dejala zlata z olimpijskih iger v Riu in bronasta z lanskega SP Tina Trstenjak.

“Na vsako tekmo grem z namenom, da se čim bolje borim, da se čim bolje 'stepem'. Minimalni cilj je uvrstitev med sedem najboljših. Seveda treniramo tudi za medalje in si jih vsi želimo, a se včasih izide, včasih pa ne. Po taboru v Izoli se bodo priprave naslednja dva tedna nadaljevale po klubih in potem se počasi že selimo na Japonsko,” je dodala bronasta z OI v Riu Anamari Velenšek.

Sicer JZS tabor v Izoli organizira že 28 let zapored. S hrano, nastanitvijo, delovnimi razmerami in gostoljubnostjo so v zvezi izjemno zadovoljni, edina večja težava je vročina v dvorani OŠ Livade. Letos so si v boju proti visokim temperaturam dodatno pomagali z izposojenim prezračevalnim sistemom. Vendar obstaja možnost, da bi OŠ Livade, lokalna športna društva in občinske strukture skupaj s podporo Fundacije za šport, že v bližnji prihodnosti pridobili sredstva, ki so nujno potrebna za hlajenje te večnamenske dvorane.


Najbolj brano