Več sreče kot pameti

Po pravici povedano: občinski svetniki niso mogli vedeti, s kom imajo opravka, ko je v sobo prikorakal Sergej Racman. Človek je vendar imel svileno kravato, aktovko in predstavitveni video, opremljen z všečno, a diskretno pop glasbo.

Povsem nekaj drugega bi bilo, če bi se pripeljal z osemmetrsko limuzino, v kateri bi nabijal rap, oblečen v dolg bel krznen plašč in ovešen z zlatimi verižicami z diamantnimi dolarskimi znaki. V tem primeru bi še najbolj naiven politiki rekel: to je navaden zvodnik.

Racmanov prvi projekt na MMP Vrtojba se je imenoval “Sailaway”, torej “odjadraj”. In natanko to je tudi storil. Še sreča.

A pred sedmimi, osmimi leti nič na Racmanu ni kazalo, da bo bežal v tujino zaradi obtožb o zlorabi prostitucije. No, skoraj nič.

Ko je Racman prvič skušal pridobiti koncesijo za igralni salon v Vrtojbi, je za sabo že imel zgodovino poslovnega mešetarjenja in so mu, pa čeprav je bil nekje na sredini lestvice stotih najbogatejših Slovencev, že očitali ustanavljanje podjetij v davčnih oazah. Ko je s pridobitvijo koncesije prek selitve salona Paquito poskušal v drugo, je klub Marina veselo posloval že nekaj let. Morda ni bilo splošnega vedenja o tem, kako neposredno je Racman povezan s to “ustanovo”, ampak, da gre za bordel, je bila javna skrivnost. Nihče, res nihče, ni mislil, da Italijani na Ajševico hodijo zaradi turške savne in masažnih bazenov. Leta 2018, ko je v občini Šempeter-Vrtojba osem svetnikov glasovalo za selitev Paquita v Vrtojbo, so bili že objavljeni Panamski dokumenti, v katerih nastopata tudi Racman in Dejan Šurbek.

Kljub navedenemu so politiki tem “poslovnežem” segali v roke, jim dajali besedo, jim prodajali in z njimi menjavali zemljišča ter od njih pričakovali “razvoj in nova delovna mesta”. Po bitki je seveda lahko biti general in če se vrnemo k začetnemu stavku: ne, res niso mogli vedeti. A lahko bi malo pomislili. In upajmo, da so se česa naučili. Racmanov prvi projekt na MMP Vrtojba se je imenoval “Sailaway”, torej “odjadraj”. In natanko to je tudi storil. Za Primorsko je to sreča. Pamet pa je v spoznanju, da kmalu pridejo novi Racmani, nekateri že hodijo med nami. Obljubljajo stanovanjska naselja, poslovno-turistična središča, strateške preboje in druge ekonomske čudeže. Vsakič je modro preveriti, če v omari morda skrivajo krznen plašč in vozovnico za Kanado.


Preberite še


Najbolj brano