Ko zmagajo vsi štirje finalisti

Koper je bil ves prejšnji teden prizorišče evropskih univerzitetnih prvenstev v odbojki na mivki in vaterpolu. Obe tekmovanji, ki ju je organizirala Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), sta privabili približno 250 udeležencev. Čeprav jo je organizatorjem zagodlo neurje, so na koncu vendarle okronali zmagovalce.

Tekmovanje na koprski mivki je krasila velika borbenost nastopajočih. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tekmovanje na koprski mivki je krasila velika borbenost nastopajočih. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Evropskega univerzitetnega prvenstva v odbojki na mivki se je udeležilo po 24 ženskih in moških parov. Prizorišča bojev so bila nova peščena igrišča v koprskem mestnem parku ob promenadi. Zgodovinske dvoboje prvega evropskega univerzitetnega prvenstva v vaterpolu, kjer se je predstavilo zgolj pet študentskih ekip, pa je gostil bazen v Žusterni.

Poljaki najboljši vaterpolisti

V finalu vaterpolskega prvenstva je presenetljivo zmagala poljska ekipa Lodz University of Technology, ki je bila boljša od madžarskega moštva Budapest Business School z 12:9. Poljaki so v tretji četrtini tekmecem spet ušli in s preudarno predstavo v zadnji četrtini uspešno nadzirali razplet. “Moji varovanci se Madžarov niso ustrašili. Sicer so bili slednji na začetku tekme zelo samozavestni in mislim, da so prav zaradi tega potem tudi izgubili tekmo. Mi smo bili ves čas umirjeni, hladnokrvni in zbrani,” je po tradicionalnem zmagovalnem skoku v bazen povedal trener zmagovalne ekipe Edward Kujawa. V tekmi za tretje mesto so se pomerili domači vaterpolisti Univerze na Primorskem in igralci Rhine-Westphalia Institute of Technology Aachen. Brona so se veselili Nemci, ki so slavili prepričljivo z 12:5 (2:2, 4:2, 4:0, 2:1).

Neurje odneslo moški finale

Veliko več težav so imeli organizatorji z zaključnimi odbojkarskimi obračuni. Petkovo neurje, ki je divjalo v Istri, je odpihnilo moško finalno tekmo. Slednje se je sicer začelo, v drugem nizu zanimivega odbojkarskega obračuna med avstrijskima dvojicama Peter Eglseer-Florian Schnetzer in Felix Friedl-Maximilian Trummer pa je nevihta zajela tudi igrišča v športnem parku ob promenadi. Ko se je ujma umirila, so igralci želeli s tekmo nadaljevati, a so delegati zaradi varnosti odločili, da si prvo mesto razdelita obe avstrijski dvojici. “To je bila moja zadnja tekma na študentskih tekmovanjih. Ob osvojitvi zlate medalje sem vesel. Rad bi se zahvalil vsem, ki so se v teh zahtevnih pogojih trudili, da je vse potekalo brezhibno,” je ob podelitvi medalj povedal eden od zmagovalcev Florian Schnetzer. V tekmi za tretje mesto sta slavila Litovca Patrikas Stankevicius in Audrius Knasas. V ženski konkurenci sta prvo mesto osvojili Avstrijki Eva Pfeffer in Franziska Friedl, ki sta v finalu odpravili Poljakinji Izabelo Blasiak in Paulo Slonecko. Tretje mesto je pripadlo litovsko-ukrajinskem paru Vytene Vitkauskaite in Oksana Rusnachenko.


Najbolj brano