Šesterica z gorečega čolna skočila v morje

Bosi in v kopalkah so se v soboto popoldne domov vrnili Italijani, ki so pred Izolo v morje poskakali z gorečega sedemmetrskega čolna. Šesterico so iz morja, dobri dve milji pred izolsko obalo, rešili posadka reševalnega čolna pristaniške kapitanije in domačin. Odnesli so jo brez poškodb, le eden je utrpel manjšo rano na nogi.

Italijanski gliser so  požirali plameni. Foto: Arhiv Uprava za pomorstvo
Italijanski gliser so požirali plameni. Foto: Arhiv Uprava za pomorstvo

IZOLA > S sedem metrov dolgim čolnom je šesterica Italijanov odplula iz Sesljana. Namenjeni so bili proti slovenski obali, vendar so nekaj milj pred ciljem opazili, da se iz strojnice čolna kadi, nato pa se je požar hitro razplamtel. Uspeli so še priklicati italijanske oblasti in povedati, da na plovilu gori. Nato pa so se iz gorečega gliserja rešili s skokom v morje.

Odnesli so jo brez poškodb

Njihov klic na pomoč oziroma komunikacijo so slišali na pristaniški kapitaniji in takoj organizirali reševalno akcijo, je pojasnil direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec. Italijanom je na pomoč je odplulo njihovo reševalno plovilo. Ko so prišli v bližino gorečega plovila, so bili nekateri Italijani v morju, druge pa je na čoln že rešil občan, ki je bil s plovilom v bližini. Vse so nato z gumenjakom odpeljali proti izolskemu carinskemu pomolu, kjer so jih že čakali reševalci na kolesih. Italijani so jo odnesli brez poškodb, le eden med njimi je imel manjšo rano na nogi, ki so mu jo reševalci oskrbeli.

Zakaj je zagorelo na sedemmetrskem čolnu, še ni znano. Jadran Klinec je povedal, da so klic o požaru na italijanskem plovilu, ki je bilo 2,3 navtične milje pred Izolo, prestregli ob 13.42. Kmalu zatem so jih o plovilu v težavah obvestili še z Radia Rijeka, kjer so prav tako poslušali komunikacijo med morjeplovci in italijanskimi oblastmi.

Posadka reševalnega gumenjaka pristaniške kapitanije je bila na kraju požara točno ob dveh, manj kot 20 minut po klicu na pomoč. Aktivirali so tudi pomorske policiste, takoj zatem pa še koprske gasilce in posadko vlačilca Neptun, ki je usposobljena za gašenje na morju. Zaradi morebitnega onesnaženja je proti Izoli odplula tudi ekipa Službe za varstvo obalnega morja (SVOM).

Med vleko proti obali se je čoln potopil

Koprski gasilci so proti Izoli odpluli s svojim plovilom in tam nato počakali na vlačilec podjetja Adria Tow. Denis Slavec, vodja intervencije iz koprske gasilske brigade, je pojasnil, da so goreče plovilo gasili z vodnimi topovi vlačilca in klasično, s svojimi cevmi. Ko je italijanski čoln še tlel, pa so ga s plovilom službe za varstvo obalnega morja odvlekli proti izolski ladjedelnici, kjer bi ga dokončno pogasili. A je dobrih sto metrov pred obalo čoln potonil. Označili so lokacijo, predvidoma danes pa bo zanj poskrbela ekipa SVOM, ki se je že dogovorila s potapljači. Ko bo plovilo na suho, ga bodo pregledali policisti.

“Reševalna akcija je bila dobro izvedena, hitro smo ukrepali,“ ocenjuje Klinec. V reševalni akciji je bilo vpletenih veliko različnih služb in nikogar se ni čakalo, je še dodal. V prihodnjih dneh bodo pripravili podrobnejšo analizo, da bi - kot vedno ob podobnih primerih - ugotovili, ali se da še kaj izboljšati.

Šesterica Italijanov je po končanem postopku še nekaj časa čakala na izolskem carinskem pomolu. S pijačo so jih oskrbeli svatje, ki so bili ravno takrat na pomolu. Sicer pa niso bili prav zgovorni, nesreča na morju jih je pretresla. A na koncu so se strinjali, da se je še dobro končalo, saj se nikomur ni zgodilo nič hujšega. Ostali so brez stvari, ki so jih imeli na čolnu. Eden med njimi je povedal, da so bili namenjeni na kopanje, ustavili pa bi se tudi v eni od bližnjih restavracij. Po drami na morju so se domov odpeljali s taksijem.


Najbolj brano