Prva ovira - uspešno

Današnje parlamentarno zaslišanje Janeza Lenarčiča kot kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije je bilo prva resnejša priložnost, da širša javnost podrobneje spozna način razmišljanja dolgoletnega diplomata. Vtis, ki ga je pustil na zaslišanju, ni bil slab, vprašanjem se ni izmikal in se članom odbora za zadeve Evropske unije ni dobrikal. To je dobro.

Tudi pomanjkanja političnih izkušenj, kar je bil pravzaprav edini pomislek, ki ga je bilo na njegov račun slišati v dneh, odkar ga je predsednik vlade imenoval za kandidata, ni bilo opaziti. Če pa že, pa se to pomanjkanje kaže v neposrednih odgovorih na vprašanja, ki v pri nas služijo kot linija ideološke delitve, denimo vprašanje o ruski aneksiji dela Ukrajine. Politik bi na vprašanje verjetno odgovoril kaj manj določnega, kot je “nedvomno gre za kršitev mednarodnega prava”, kot se je glasil Lenarčičev odgovor.

Janez Lenarčič je za mesto evropskega komisarja vsaj tako kvalificiran kot dosedanja komisarka Violeta Bulc, če ne tudi bolj. Kako se bo izkazal, pa bo v veliki meri odvisno od resorja, ki ga bo Slovenija dobila.

Ampak dobro, zaslišanje v slovenskem parlamentu je eno, delo v centru evropske oblasti pa drugo. Zato današnje zaslišanje za Lenarčičevo komisarsko kariero ni bilo ključno, bistveno bolj pomembni bosta jesenski pogovor z Ursulo von der Leyen in zaslišanje pred odborom evropskega parlamenta.

Kot vemo, je predsednica evropske komisije državam članicam poslala apel, naj ji pošljejo kandidata in kandidatko, kar je predsednik vlade Marjan Šarec vzel na znanje, vendar je ravnal po svoje. Kar pomeni, da predsednica njegovo kandidaturo lahko tudi zavrne in od Slovenije zahteva, da pošlje žensko. Ursula von der Leyen se namreč zdi odločena vztrajati pri popolni spolni uravnoteženosti svoje komisije. Druga pomembna stopnička bo Lenarčičevo morebitno zaslišanje pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta - kateri bo to, bo jasno, ko bo Slovenija dobila “svoj” resor. Kako se utegnejo tamkajšnja zaslišanja končati, pa vemo vsi, še najbolje Alenka Bratušek.

Janez Lenarčič je za mesto evropskega komisarja vsaj tako kvalificiran kot dosedanja komisarka Violeta Bulc, če ne tudi bolj. Delovanje diplomacije pozna, v Bruslju se počuti doma. Kako se bo izkazal, pa bo v veliki meri odvisno od resorja, ki ga bo Slovenija dobila. Glede tega je v tem trenutku še vse nejasno.

Eno pa je gotovo - če bo na koncu res imenovan za komisarja, bo čez noč postal eden od najbolj priljubljenih politikov v državi, pa četudi nas večina ne bo povsem dobro vedela, kaj počne in s čim se ukvarja. Tako je bilo tako z Janezom Potočnikom kot z Violeto Bulc. Malo verjetno je, da bi bilo z Lenarčičem drugače.


Preberite še


Najbolj brano