Alfa Romeo Sprint 6C - V6 motor v prtljažniku

V dobi, ko so pri manjših Alfinih avtomobilih vladali štirivaljni bokserji, je v Milanu nastal tudi prototip, s katerim je Alfa nameravala vstopiti v rally v skupino B. Sprint je bil kupe, ki ga je zrisal Italdesign na osnovi alfasuda, na Alfinem sporedu pa je bil že od 1975 pa vse do 1989. Ko so leta 1982 ustanovili skupino B, je rally postal privlačen za številne nove proizvajalce, tudi za Alfo.

Alfin kupe, pod obliko katerega so se podpisali pri Italdesignu, je 
bil zanimiv projekt, a je hitro našel pot do upokojitve. Foto: Alfa Romeo
Alfin kupe, pod obliko katerega so se podpisali pri Italdesignu, je bil zanimiv projekt, a je hitro našel pot do upokojitve. Foto: Alfa Romeo

Sprint 6C so izdelali na osnovi alfasuda sprint, a je bil opremljen z 2,5-litrskim šestvaljnikom iz alfette GTV6, ki je bil nameščen sredinsko za sprednjima sedežema in povezan s petstopenjskim menjalnikom. Ta formula se je hitro pokazala za uspešno in konkurenčno lancii 037. Sprint 6C se je zdel zelo dobro orožje za Alfin aktivni vstop v svet rallya pred skoraj 40 leti. A razvoj skupine B je šel naprej izjemno hitro; turbo motorji, štirikolesni pogon in vse, kar sodi zraven, je bilo za Alfo preveč. Solidno zasnovan koncept je hitro zastaral.

V začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je bila znamenita italijanska tovarna na robu propada in rally je naenkrat postal povsem nepomemben. Dogodki 1986 so privedli tudi do konca skupine B in tudi sprint 6C je šel le še naravnost v Alfin muzej.

Izdelali dva primerka

O samem avtomobilu je bilo sprva znanega zelo malo. Dolgo časa se je ugibalo, ali je obstajal le en primerek v dveh evolucijah ali je šlo pravzaprav za dva prototipa. No, zdaj je potrjeno, da obstajata dva originalna sprinta 6C, prvi z notranjostjo faze 1 in drugi z bolj radikalnim zaključkom zadnjega spojlerja in notranjostjo faze 2 (prenova 1983). Prvi prototip so javnosti predstavili v Monzi leta 1982. Občutno je bil razširjen na blatnikih - z lučmi in odbijači faze 2, ki je prišla naslednjo pomlad. Nekateri elementi v notranjosti so ostali še iz časa faze 1, gre za obvolanske ročice, merilnike in kljuke na vratih.

Drugi prototip je bil precej bolj radikalnega videza z originalnim velikim vzvratnim ogledalom, medtem ko je imel prvi majhna aerodinamična vzvratna ogledala. Z njega so sneli tudi stranske zadnje šipe in jih nadomestili s plastiko, zadnji odbijač pa je dobil dve meglenki in par izpušnih cevi. Notranjost so v celoti prevzeli od serijskega modela po prenovi (faza 2). V prvem prototipu je motor razvijal 158 konjev, kar je za manj kot tono težak štirimetrski kupejček pomenilo, da je do stotice pospešil v spodobnih šestih sekundah. Avto je bil obut v 15-palčne Pirellijeve gume 205/50 spredaj in 225/50 zadaj. Medtem ko je drugi prototip na voljo na ogled v Alfinem muzeju, prvi počiva med številnimi eksponati v skladišču in čaka na boljše čase. Njegova notranjost je splesnila, podvozje in motor pa sta prekrita z rjo.


Najbolj brano