Na Bistriškem ustavili doslej največjo skupino prebežnikov

Policisti so v petek na Bistriškem ustavili največjo skupino prebežnikov doslej. V okolici Šembij in bližnjih vasi so od popoldneva do noči iskali na desetine ilegalcev, ki so zatočišče našli v kampu sredi gozda. Prijeli so jih 122 in večino že vrnili hrvaškim policistom. Včeraj popoldne so v bližini meje na Bistriškem policisti ponovno prestregli večjo skupino migrantov.

V improviziranem kampu blizu Šembij je zatočišče našlo več kot 
100 ilegalnih prebežnikov. Po nekaterih ocenah jih je bilo celo 
200.    Foto: PU Koper
V improviziranem kampu blizu Šembij je zatočišče našlo več kot 100 ilegalnih prebežnikov. Po nekaterih ocenah jih je bilo celo 200.  Foto: PU Koper

ŠEMBIJE > Doslej verjetno najbolj obsežna policijska akcija, povezana z ilegalnimi prebežniki, se je začela v petek okoli treh popoldne, ko sta policista v gozdu pri Šembijah odkrila tabor oziroma več manjših taborov. Iz improviziranega kampa se je razbežalo na desetine migrantov. Po nekaterih grobih ocenah bi jih lahko v improviziranem kampu počivalo celo okoli 200.

Policista sta v gozdu prijela dva tujca in poklicala okrepitve. Policijska patrulja in vodnik službenega psa so proti hribu Vrh opazili skupino najmanj 50 prebežnikov, ki so bežali. V iskanje so se vključile dodatne policijske patrulje ter vodniki službenih psov, območje je preletaval policijski helikopter.

171

prebežnikov so policisti ustavili minuli vikend na območju koprske policijske uprave

2000

ilegalcev pa so prestregli od začetka leta.

Razbežali so se po gozdu

Migranti so se razbežali proti naselju Podstenjšek ter nato proti Merečam in Ribnici. Policisti so jih v manjših skupinah prijeli popoldne, zvečer in nato še ponoči. Največ so jih prestregli na obrobju vasi Kilovče oziroma med Ratečevim Brdom in Kilovčami, je petkovo dogajanje strnila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Do sobote dopoldne so jih policisti našteli 122, med njimi je bilo osem mladoletnikov, ki so jih odpeljali v azilni dom. Ostale pa so v soboto vrnili hrvaškim policistom. Med prebežniki so bili pretežno Afganistanci (94), 27 jih je prišlo iz Pakistana, z njimi je bil tudi državljan Bangladeša.

V gozdu so domačini našli polne vreče hrane

Po prijetju doslej največje skupine ilegalnih prebežnikov so domačini v gozdu pri Šembijah našli številne vreče, polne hrane. Na vrečkah hrane so bili računi italijanskih trgovin. Tomaž Čehovin pravi, da to kaže na to, da so bile te skupine prebežnikov do neke mere vodene. V konkretnem primeru niso odkrili vodičev ali prevoznikov. So pa letos policisti prijeli že 80 vodičev, prevoznikov in drugih, ki so v različnih vlogah sodelovali pri ilegalnih prehodih meje.

Letos že približno 2000 prebežnikov

Na območju koprske policijske uprave so med vikendom (do včeraj popoldne) skupno ustavili 171 prebežnikov (15 jih je zaprosilo za azil). Letos so prestregli že približno dva tisoč ilegalnih migrantov. Veliko večino prebežnikov policisti ustavijo na območju bistriške policijske postaje.

Tomaž Čehovin, ki vodi koprsko policijsko upravo, je včeraj ponovno zagotovil, da nadzirajo razmere, pri čemer jim pomagajo tudi druge policijske uprave in specializirana enota za nadzor državne meje, teren pogosto nadzirajo s helikopterjem, na mikro lokacijah pa tudi z droni. V ponedeljek se bo policistom na tem območju pridružilo še 35 vojakov, ki jim sicer že dlje časa pomagajo. Čehovin je poudaril, da so z njihovim delom zadovoljni, saj so jim v veliko pomoč.

Tomaž Čehovin

po pooblastilu direktor PU Koper

“Nasilja ni bilo, postopek smo lahko izvedli zakonito in strokovno.”

“Za sedaj je dovolj kadra, res pa je, da bi si ga želeli več,” je odgovoril na želje domačinov, da bi bili bolj prisotni na terenu. Čehovin domačine razume, a hkrati dodaja, da je območje, kjer potekajo ilegalni prehodi, veliko.

Migrante polegli, da bi jih laže nadzirali

V javnosti je po petkovi akciji zakrožil videoposnetek, na katerem je videti na desetine ilegalnih prebežnikov, ki ležijo na tleh, nekateri pa še hodijo.

Po spletu je zakrožil videoposnetek, na katerem je videti na desetine prebežnikov, ki ležijo na tleh.

Na koprski upravi zagotavljajo, da so bili postopki po dosedanjih ugotovitvah zakoniti in strokovni, v skladu s predpisanimi standardi.

“Osebe, ki jih pregledujejo, je treba imeti med postopkom ves čas pod nadzorom. Policisti teh oseb ne poznajo. V začetku je treba odpraviti vsakršen dvom o tem, ali imajo morda pri sebi kakšno orožje ali nevarne predmete. Zagotavljati je treba tako njihovo varnost kot varnost naših policistov. Tudi v tem primeru je bil postopek tako izveden,” je poudaril Čehovin.

“Nasilja ni bilo”

Pojasnil je, da so policisti tujcem ukazali, naj se uležejo, saj so jih tako lažje nadzorovali in z njimi opravili postopek. Nihče ni bil poškodovan, ne migranti ne policisti. Vse prebežnike so nato oskrbeli s hrano in poskrbeli za njihove higienske potrebe. “Nasilja ni bilo, postopek smo lahko izvedli zakonito in strokovno,” je še dodal. Policisti pri prebežnikih največkrat najdejo kakšen kuhinjski nož, ki ga uporabljajo za pripravo hrane, ne pa predmetov, ki bi bili prilagojeni za napad.

Policisti morajo imeti postopek ves čas pod nadzorom, kar je še zlasti pomembno pri tako velikem številu ljudi, je povedal Čehovin. Ko so ugotovili, da ni več nobene nevarnosti, so ilegalne prebežnike pospremili do avtobusov. Z njimi so jih nato odpeljali na policijsko postajo, kjer so opravili registracijske postopke, nazadnje pa vrnili hrvaškim policistom.

V petek je pri iskanju migrantov in postopkih z njimi sodelovalo 40 policistov, tudi z nekaterih drugih policijskih uprav. Glede na napovedi o tem, da je mogoče poleti pričakovati večje skupine prebežnikov, pa je Čehovin odgovoril, da konkretnih podatkov ne more komentirati, policisti pa so na to pripravljeni.

Tako velike skupine niso presenečenje

Nekateri domačini petkovega dogajanja niso niti opazili, drugi pa so srečevali številna policijska vozila. Nad vasmi je letel policijski helikopter. V soboto nekaj časa niso mogli uporabljati mejnega prehoda Novokračine, prek katerega so policisti vračali skupine ilegalcev hrvaškim policistom.

Ana Marija Saftič iz Civilne iniciative za varovano mejo, doma iz Jelšan, nam je povedala, da domačini vedo za nekatere kampe v gozdovih na Bistriškem, v okolici Jelšan, kjer živi, proti Klani, pod Snežnikom. To, da so policisti naleteli na kamp pri Šembijah, jih ne preseneča, prav tako ne večja skupina, ki so jo opazili v bližini kampa. “To ne more biti presenečenje niti za policijo. V civilni iniciativi smo imeli informacije, da se meji približujejo večje skupine,” je dodala Saftičeva.

Zaradi prebežnikov nenehno živijo v nekakšni pripravljenosti. “Življenje se nam je spremenilo. To, da zaklepamo vrata, je normalno, ampak ljudje si ne upajo več posedati na terasah pozno zvečer. Ni prijetno, če dva metra od tebe sredi noči med cipresami prideta dva ali trije. Prav tako ni prijetno, ko ob štirih zjutraj nekdo razbija po vhodnih vratih. A ljudje nas ne razumejo,” je opisala izkušnje domačinov.

Domačini so pri Šembijah našli tudi številne vreče s hrano, ki so več kot očitno čakale na prebežnike.

V gozdovih so že naleteli tudi na vreče s hrano, eno ali dve, tako velikih količin hrane, kot so jo našli v zadnjih dneh pri Šembijah, pa še niso opazili. O tem, kdo prebežnikom nastavlja hrano, ugibajo, lahko so organizatorji prehodov, lahko tudi kdo drug ... Pod Snežnikom, denimo, so pred časom našli cerado, spalne vreče, hrano za prebežnike.

Bojijo se, kaj se bo zgodilo, če oziroma ko bo Italija zaprla mejo. Slovenija pa bo postala žep za migrante in takrat bo verjetno tudi postavila center na Jelšanah. “Vlado pozivamo, naj na mejo pošlje vojsko in ji da policijska pooblastila,” je jasna Ana Marija Saftič.


Najbolj brano