Naval v center Bovca krotijo s parkirninami

Tudi v Bovcu, po zgledu Tolmina in Kobarida in številnih drugih mest, uvajajo parkirnine. Prva ura je sicer še vedno brezplačna. Dodatno so se po zgledu ostalih dveh posoških občin odločili za kazni 80 evrov za tiste, ki bodo parkirali kar vse počez ali prenočevali v naravi.

Od začetka avgusta bo treba pri kulturnem domu plačati en evro 
na uro, prva ura bo brezplačna.  Foto: Neva Blazetič
Od začetka avgusta bo treba pri kulturnem domu plačati en evro na uro, prva ura bo brezplačna.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “Ne more biti tako, da je parkirišče pri kulturnem domu stalno zasedeno z avtomobili, ki tam parkirajo ves dan. Na tem območju mora promet krožiti tudi zaradi trgovin, knjižnice in lokalov. Parkirnina je upravičena, saj je zgolj 80 metrov stran veliko parkirišče na Žarščah z zmogljivostjo najmanj 500 avtomobilov,“ odločitev za uvedbo parkirnine pri Kulturnem domu Bovec utemeljuje župan Valter Mlekuž.

Prva ura je brezplačna

Prva ura parkiranja bo brezplačna, za vse nadaljnje bo treba odšteti po en evro. Enako bodo plačevali gibalno ovirani, za katere so mesta označena. “V začetku avgusta pričakujemo parkomat, takrat bomo parkirnino začeli pobirati, in sicer vse do konca septembra. Gre za poskus, izkušnje bodo pokazale, kako naprej. Občinski svet bo lahko s sklepom določil, katerim upravičencem gre za to parkirišče letna karta 10 evrov,” pojasnjuje župan. Za avtobuse so na voljo štiri parkirna mesta na območju letališča. Razmišljajo o tem, da bi tudi tam sčasoma uvedli parkirnino.

Prihodnje leto poletna zapora ožjega Trga golobarskih žrtev

V Bovcu že dolgo razmišljajo o poletnem umiku prometa z ožjega Trga golobarskih žrtev. “Trg je zaradi poletnih prireditev že zdaj zaprt ob četrtkih, petkih in sobotah. Prihodnje leto bomo uvedli zaporo prek celega poletja, od začetka julija do sredine septembra oziroma do bovškega maratona. Seveda je zadevo treba še dodelati. Problematičen je ozek dostop do Kaninske vasi, sicer pa ne, ker je dostop v mesto možen z obvoznice,” zaporo napoveduje Mlekuž. Na parkiriščih pri Alpu v poletnem času že več let ni avtomobilov, tam so postavili začasne hišice z raznoliko ponudbo.

Preveč je črnega prenočevanja v naravi

Ne le v Bovcu, tudi na območju celotne občine uvajajo strožji red, ker opažajo vse več črnega parkiranja in prenočevanja v naravi. “Zvišujemo kazen za parkiranje na površinah, ki temu niso namenjene, in za prenočevanje v bivalnih vozilih izven določenih mest. Imajo dovolj prostora v kampih in pri oskrbnih mestih pri spodnji postaji gondolske žičnice,” je odločen Mlekuž. Doslej je kazen za kršitelje znašala zgolj 40 evrov, ob prepolovitvi zanemarljivih 20 evrov. Prenočevanje v naravi se je splačalo. Po novem kazen izenačujejo z ostalima dvema občinama na 80 evrov z možnostjo takojšnjega plačila 40 evrov.

V dolini Soče sicer ugotavljajo, da je tudi takšna kazen prenizka in da z njo ne bodo prišli do zaželenega reda. Bivalna vozila se na brezplačnih parkirnih mestih lahko zadržujejo od 8. do 23. ure. Kot pravi župan, so to poletje okrepili redarsko službo, ki bo skrbela za izvajanje odloka, opozarjala in seveda tudi kaznovala. V teh dneh nameščajo informativne table o parkiranju.

Valter Mlekuž

župan Bovca

“V začetku avgusta pričakujemo parkomat, takrat bomo parkirnino začeli pobirati, in sicer do konca septembra.”


Najbolj brano