Tudi iz Celja odhajajo igralci

Rokometno društvo Koper, naslednik propadlega RK Cimos, nikakor ne zmore zadnjega preboja na vrh slovenskega rokometa. Kljub prizadevanjem vodilnim v klubu, na čelu s predsednikom Aljošo Bertokom, da bi dvignili koprski rokomet na višjo raven, jim to za zdaj ni uspelo.

Aljoša Bertok Foto: RD Koper
Aljoša Bertok Foto: RD Koper

KOPER > Čeprav so v Kopru predlani v svoje vrste na trenersko klop uspeli zvabiti celo razvpitega Veselina Vujovića, in imeli zlato generacijo fantov, jim više od četrtega mesta ni uspelo splezati. Kako sezono, polno pretresov, ocenjujejo v klubu, smo najprej vprašali predsednika kluba Aljošo Bertoka.

“Začeli smo v določeni postavi in z določenimi cilji, a nam nikakor ni steklo po željah. Žrtev slabega začetka je bil trener Peter Mičović. Hitro je sledila menjava, vodenje ekipe smo zaupali Urošu Rapotcu. Krivuljo rezultatov smo nato v novembru in decembru dvignili. V drugem delu smo ob poškodbah, predvsem Nina Grzentiča, in odhodu Aleksa Vlaha nekoliko padli. Tekmovalnega cilja, uvrstitve v evropsko tekmovanje, nazadnje nismo dosegli, a tako pač je. Iz športnega vidika nam je žal, iz finančnega, ker vemo kako zahtevno je igranje v Evropi, pa zagotovo ne.”

Aljoša Bertok

predsednik RD Koper

“Vedno dopuščam možnost, da se pojavi nekdo drug, ki je pripravljen to zgodbo prevzeti.”

Po končani sezoni ste bili peti, še pred dvema letoma pa ste z Veselinom Vujovićem napovedovali boj za vrh. Visokoleteči cilji so torej trajali vsega eno sezono.

“V trenutku, ko smo sporočili, da bo Vujović naš trener, so se zatresla tla. Želeli in napovedovali smo boljše rezultate in večji obisk na tekmah. Omeniti velja, da smo imeli v tisti sezoni povprečno najmanj obiska na tribunah. To je zanimivo, predvsem glede na to, kako veliko trenersko ime je vodilo ekipo. Med Vujovićevimi zahtevami in našimi možnostmi je bil prevelik razkorak. Kljub temu pa je ta poteza, glede prepoznavnosti in določenih vložkov sponzorjev, klubu prinesla določene pluse.”

V prejšnjih sezonah ste doma vzgojili veliko dobrih rokometašev, ki pa po končani sezoni klub zapuščajo. V klub ste medtem pripeljali tudi nekaj okrepitev, resda manj odmevnih.

“Kdor bolj podrobno spremlja dogajanje, lahko vidi, da se podobno dogaja tudi v večjih klubih, kot je naš. Tudi iz Celja in Velenja rokometaši odhajajo. Gre za neizbežen proces. Lahko si samo štejemo v čast, da smo ekipo tako dolgo uspeli držati skupaj. Če pogledamo naš proračun in proračune klubov, ki so zvabili naše fante, je vse jasno. Za nekoga, ki ne pozna razmer, je to lahko presenečenje, za vse ostale pa ne.”

Dotaknili ste se financ in proračuna. So kakšni premiki v tej smeri? Ocenjujete, da ste sami še vedno pravi za mesto predsednika?

“Vedno dopuščam možnost, da se pojavi nekdo drug, ki je pripravljen to zgodbo prevzeti in jo naprej razvijati. Na predsedniško vlogo nisem vezan v nedogled. Glede možnih sponzorjev, ki bi lahko prišli v klub, pa velja, da se morajo zavedati, da gre za visoke zneske. Sicer pa tovrstne gneče pred klubsko pisarno ni. Drugače pa klub finančno stoji kar dobro. Imamo sklenjeni triletni pogodbi z Zavarovalnico Sava in Luko Koper. Dobro sodelujemo tudi s koprsko občino in s številnimi manjšimi sponzorji. Nekih večjih sprememb v tej smeri pa za zdaj še ni na obzorju.”


Najbolj brano