Recept: Imam Bayildi (Imam je omedlel)

4 jajčevci

2 manjši čebuli

2 paradižnika

1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

2 stroka česna

sesekljan peteršilj

sol, poper, sladkor

limonin sok

voda

Imam je omedlel je tradicionalna turška brezmesna jed z več zgodbami o njenem nenavadnem imenu. Vsem pa je skupno to, da so imamu polnjeni jačevci tako všeč, da jih ne neha jesti. Po eni verziji je omedlel, ker se jih je preobjedel, po drugi pa, ker je njegovi mladi ženi zmanjkalo oljčnega olja, ki ga je prinesla za doto in jedi ni mogla več pripraviti. Ker je priprava kar dolga, jed pa je najboljša mlačna, si je treba vzeti čas. Najprej je treba oprati jajčevce in jih po dolgem olupiti tako, da izmenično ostanejo trakovi kože, kar bo pomagalo, da ohranijo obliko in obenem vsrkajo omako. Potem jih je treba razgreniti s soljo, čeprav nekateri ta postopek z manjšimi jačevci izpustijo, ker nove sorte ne grenijo. Na vročem olju je treba popeči jačevce z vseh strani. Ko porjavijo, jih previdno predenemo na krožnik, v ponvi pa na svežem olju prepražimo čebulo, česen in paradižnike, začinimo in malenkost sladkamo, dodamo vodo in nekoliko pokuhamo. Zmanjšamo temperaturo, na vrh denemo jajčevce. Čez kakšne pol ure jih zelo previdno spet predenemo, tokrat v namaščen pekač. Notranjost, ki je uplahnila, napolnimo z zmesjo iz ponve, pokrijemo s folijo in pri 180 stopinjah Celzija pečemo dobre pol ure. Jed ohladimo na sobno temperaturo, posujemo s sesekljanim peteršiljem, po okusu lahko tudi z origanom, in postrežemo. Imam Bayildi je običajno predjed, lahko pa je tudi lahkotno poletno kosilo.


Najbolj brano