Dvoboj vseh dvobojev

Najdaljši finale v wimbledonski zgodovini, več kot 400 točk v peturnem trajanju teniških užitkov in prava reklama športa. Vse to in še več je ponudil današnji epski finale dveh teniških gospodov, po katerem je Novak Đokovič petič zmagal na sveti travi in osvojil svoj 16. turnir za grand slam. Federer jih ima 20, Nadal 18.

Novak Đoković Foto: Xinhua/STA
Novak Đoković Foto: Xinhua/STA

LONDON > V bržkone najboljšem, zagotovo pa najbolj norem finalu v 142-letni zgodovini teniškega Wimbledona je Srb Novak Đoković premagal Švicarja Rogerja Federerja s 7:6, 1:6, 7:6, 4:6 in 13:12. Ključni trenutek dvoboja - ta ni mogel pustiti ravnodušnega nikogar, ki ga je spremljal - se je zgodil pri rezultatu 8:7 za Švicarja v odločilnem setu. Federer je serviral za zmago, vodil je s 40:15, imel dve žogi za slavje, a se je Đoković izvlekel. Zadnji, ki mu je uspelo rešiti meč žoge za zmago in obrniti izid v finalu Wimbledona, je bil pred neuničljivim Đokovićem Američan Bob Falkenburg, leta 1948!!!

Sobotni ženski finale je dobila Romunka Simona Halep, ki je z dvakrat po 6:2 odpravila Američanko Sereno Williams.

Če je med moškimi od Slovencev v glavnem delu Wimbledona nastopil samo Aljaž Bedene (izpadel je v prvem krogu), so dekleta pokazala drugačen obraz. Kar štiri so nastopile v prvem krogu, le članici Teniškega kluba Koper (TKK) in trenutno 145. igralki sveta Dalili Jakupović se ni uspelo prebiti v naslednji krog. “Letošnji Wimbledon je bil za slovenski ženski tenis zelo uspešen. Ponovno imamo izjemno generacijo. Kaja Juvan je rojena leta 2000, Tamara Zidanšek pa leta 1997. Tu sta še izkušeni Polona Hercog, ki ji je v Londonu malo zmanjkalo za preboj v osmino finala, in pa naša Dalila Jakupović,” je o prihodnosti ženskega slovenskega tenisa po Londonu razmišljal direktor TK Koper Ervin Hafner. “Za Dalilo je letos nekoliko bolj turbulentna sezona, po lanskem 69. mestu so bila pričakovanja zagotovo večja. Že od odhoda v Avstralijo se ji je sezona ponesrečila. Temu so botrovale tudi poškodbe in bolezni,” je o Jakupovićevi še povedal Hafner. Ta teden Dalila igra na turnirju v Bukarešti, kjer jo v prvem krogu čaka druga nosilka, 47. igralka na svetu Viktoria Kuzmova.

ATP spet v Umagu

Teniška karavana pa ne počiva, del elite je že v bližnjem Umagu. Največji teniški turnir v soseščini že dlje časa uspešno gradi na prepoznavnosti, s katero postaja več kot samo športni dogodek. Pestro ni samo na igriščih in tribunah, veliko je tudi zabav, po katerih slovi teniški dogodek leta na Hrvaškem. Letos bo na njem edini slovenski predstavnik Aljaž Bedene, ki je imel, glede na to, da je v Wimbledonu svojo pot končal že v prvem krogu, dva tedna časa za pripravo na umaški turnir. Med glavnimi favoriti sta prva nosilca Italijan Fabio Fognini (Umag je osvojil leta 2016) in domačin Borna Čorić.


Najbolj brano