Dobrodošla streznitev

Nova prvoligaška sezona se je v soboto pričela eksplozivno (pri tem mislimo na zmago Triglava v Ljudskem vrtu) in do neke mere pričakovano v Sežani, kjer je Aluminij izkoristil svoj glavni adut - uigranost. Sežansko moštvo ni pustilo dobrega vtisa.

Rdeči gostje so prevladovali na tekmi. Pri žogi je Mario Lucas Horvat, podajalec pri prvem zadetku,  desno je strelec Nikola Leko (št. 11). Foto: MATEJ GLAVINA
Rdeči gostje so prevladovali na tekmi. Pri žogi je Mario Lucas Horvat, podajalec pri prvem zadetku, desno je strelec Nikola Leko (št. 11). Foto: MATEJ GLAVINA

SEŽANA > Novo sezono prve lige sta odprla novinec Cherrybox Tabor in že utrjeni prvoligaš Aluminij, ki je bil v prvem delu minule sezone pod taktirko Oliverja Bogatinova veliko presenečenje, na koncu pa šesti.

Evforiji ob uspehu v kvalifikacijah z Gorico in uvrstitvi v prvo ligo v Sežani ni sledilo vzdušje na debitantski tekmi po 18 letih prvoligaške odsotnosti. Gostinci so zaman pripravili dodatne kapacitete, saj je bil obisk pod pričakovanji, k vzdušju pa je svoje naredilo še vreme, saj se je temperatura zraka spustila na 15 stopinj Celzija. Podobno kot konec maja ob zadnji domači tekmi v kvalifikacijah, le da je takrat bilo vzdušje prešerno, v soboto pa bolj podobno mešanici med razočaranjem in realnim pričakovanjem, da prevetrena ekipa na začetku sezone še ne bo prikazala realnega dometa.

Cherrybox Tabor : Aluminij 0:2 (0:2)

Stadion Rajko Štolfa, gledalcev 600 sodnik Žnidaršič (Kranj) 6,5. Strelca - 0:1 Leko (24), 0:2 Štor (27).Cherrybox Tabor Sežana: Rener 6, Ristić 5,5, Nemanič 5,5, Azinović 5, Salkić 5, Vukelić 5 (od 59. Mihaljević 6), Babić 5,5, Stevanović 5 (od 87. Stare-), Bongongui 5 (od 73. Sever-), Stančič 5,5, Sikimić 5. Trener: Andrej Razdrh. Aluminij: Janžekovič-, Martinović 6,5, Kontek 6,5, Amuzie 7, Petrović 6,5, Muminović 6,5, Leko 7 (od 90. Jakšić-), Horvat 7, Štor 6,5 (od 80. Vrbanec-), Matjašič 6,5, Krajnc 6,5. Trener: Slobodan Grubor. Rumeni kartoni: Azinović, Bongongui; Kontek.

Trener Andrej Razdrh je v prvo postavo umestil sedem igralcev iz minule sezone in pet novincev, že na prihodnji tekmi pa je moč pričakovati nove rošade. Gostje so prišli po zmago, kajti od prve minute so se na igrišču postavili ambiciozno in samozavestno. Čisto nasprotje je bila domača ekipa, ki je delovala nekoliko prestrašeno in boječe, predvsem pa neuigrano. Puščalo je na vseh koncih in krajih, v prvem polčasu pa so bili gostje nevarni predvsem po levem boku. Še posebej v prvem polčasu, ki je minil ob boljši igri Aluminija, ki je tudi dosegel oba gola. V 24. minuti je Lucas Horvat podal iz kota z leve strani, domači so pošteno zamujali pri pokrivanju in po strelu z glavo je neovirano zadel Nikola Leko. Tri minute pozneje je po lepo odigrani akciji Sanin Muminović poslal dolgo globinsko podajo v kazenski prostor, na meji prepovedanega položaja, dal dolgo žogo v kazenski prostor, iz bližine pa je domačega vratarja Ariana Renerja premagal Luka Štor, doma iz Velikih Žabelj nad Ajdovščino. “Pred tekmo nismo prav vedeli, kaj lahko pričakujemo, saj tekmeca nismo dobro poznali, pred sezono so namreč pripeljali precej novih igralcev. Njihova prednost je manjše igrišče, vendar smo dobro odprli tekmo in hitro dvakrat zadeli, zato nam je bilo v nadaljevanju precej laže. V drugem polčasu smo igrali bolj zadržano, je povedal Štor. In dodal: “Zagotovo se nam pozna, da smo ostali v isti postavi kot minulo sezono, ostali sta nam igrivost in uigranost.”

Kidričani so imeli še nekaj priložnosti: Leko je v 12. minuti poskusil z desne strani, a Rener ni imel veliko dela, malce več pa ga je imel malo pozneje po novem Lekovem strelu z glavo. V 43. minuti so gosti sprožili še strel od daleč, ki pa ni bil natančen. Podobno kot tudi Alen Krajnc v sodniškem dodatku, ko je žoga po njegovem strelu oplazila vratnico.

Slavec je odšel

V sežanski prvoligaški zgodbi se očitno ni videl obrambni bočni igralec Matic Slavec, ki je bil v sklepnem delu minule sezone eden od nosilcev igre. Leta 2014 je člansko pot začel v vrstah zamejskega Krasa, poleti 2015 je del priprav preživel v dresu Gorice, potem je igral za Tolmin v drugi SNL. Zatem je poleti 2016 prestopil v Tabor in z njim iz tretje napredoval v prvo SNL. V novi sezoni bo morda oblekel dres Bilj.

V drugem, strelsko manj dinamičnem polčasu, so več poskušali domači, ki so se le nekoliko bolj zbrali, vendar je bila pobuda spet na strani gostov. V 58. minuti je nenatančno z volejem s približno 20 metrov meril Muminović, v 66. pa je Rener obranil še en poskus Aluminija po strelu z glavo. Le v 88. minuti so domači prek rezervista Marsela Stareta resneje zagrozili in sprožili edini (!) strel v okvir vrat, toda Ivan Kontek je v zadnjem trenutku uspešno posredoval in strel zaustavil.

“Pozna se, da ekipa še ni uigrana in da med sabo še nismo povsem povezani,” je menil Rener, ki je pričakoval tako zahtevno tekmo. “Poskušali smo igrati, vendar nas je presekal prvoligaški ritem. V osnovah igre smo smo grešili in zamujali, bili smo prepočasni, predvsem pa preskoka nismo naredili v glavah. Vsak prehod je težak. Zdaj vidite, zakaj žreb ni bil ugoden. Poznala se je kombinatorika in uigranost Aluminija, ki je bil veliko boljši. Mi smo si premalo upali, v drugem polčasu je bilo sicer za odtenek bolje. Upam, da se bomo hitro dvigali v igri. Učna ura je mimo, časa pa nimamo veliko,” je povedal trener domačega moštva Andrej Razdrh.

Packa Maribora

Državni prvaki iz Maribora so v uvodni tekmi novega prvenstva spet pokazali vso svojo ranljivost. Kljub okrepitvam in zagonu po gladki zmagi (3:0) v prvi evropski tekmi v Rejkjaviku minulo sredo, so v svojem Ljudskem vrtu prvenstvo odprli s porazom proti kranjskemu Triglavu. Za goste sta zadela Tijanić (22) in Kryeziu (85), končni izid pa je postavil Mešanović (88). Do oddaje naših besedil v tisk sta sinoči tekmo končala še Bravo in Olimpija. Ljubljanski derbi je z zadetkoma Cekicija in Suljića z 2:0 dobila Olimpija.


Najbolj brano