Pirata pomagata ribičem

Drugi del Bratov piratov, didaktične slikanice za otroke, ki nosi naslov Brata Pirata in zaklad ladje roparice, bi si ne mogel izbrati boljšega časa za izid.

Robert Šabec:$@ 
Brata Pirata
 in zaklad 
ladje roparice,    
ilustriral 
Staš 
Kleindienst, 
Mladika, 
26 strani, 
cena 21 evrov
Robert Šabec:$@ Brata Pirata in zaklad ladje roparice, ilustriral Staš Kleindienst, Mladika, 26 strani, cena 21 evrov 

Šolske počitnice so namreč kot nalašč za “potapljanje” v zanimive dogodivščine Vida in Ama, neustrašnih bratov Piratov, ki plujeta po širnih morjih. Če sta v prvi knjigi Brata Pirata in zaklad iz Čokolandije (2017), ki je prav tako izšla pri tržaški založbi Mladika, zaplenila tovor čokoladnih cekinov iz Čokolandije, tokrat rešujeta obubožane ribiče v Somaliji in spravljata v red zloglasne somalijske pirate.

Idrijski dvojec - pisec Robert Šabec in ilustrator Staš Kleindienst - je tudi tokrat zaigral na didaktično noto. V prvi knjigi se je avtor dotaknil pereče problematike otroškega dela v nasadih kakava, s čimer tudi otroci izvedo, da čokolada ni za vse na svetu enako sladka, tokrat pa je v ospredje postavil vse hujšje onesnaženje morja - zdolgočasena pirata na trnek ujameta vse drugo razen rib, “sinoči škorenj, prej straniščna školjka in razparane spodnje hlače, pa prazne konzerve in počen lonec še pred tem” -, predvsem pa opozoril na pustošenje, ki ga po prostranem afriškem morju za seboj puščajo velikanske evropske in azijske ribiške ladje roparice.

“Vse je izropano. Še malo in naše morje bo postalo povsem prazno,” so v klicu po pomoč, skritem v steklenico, ki sta jo brata pirata ujela na trnek, zapisali lačni in obupani ribiči iz afriškega roga, polotoka na vzhodu Afrike, ob katerem ležijo države Džibuti, Etiopija, Eritreja in Somalija. “Nekatere ladje v globine Indijskega oceana odlagajo tudi zelo nevarne in strupene odpadke ter na ta način še dodatno pustošijo in zastrupljajo tamkajšnje morsko bogastvo, zaradi česar so bili številni ribiči prisiljeni postati čisto pravi pirati, ki jih danes poznamo pod imenom somalijski pirati,” pojasnjuje Šabec, ki bo knjigo jutri ob 20. uri predstavil Pri špini v Ljubljanski ulici v Izoli.

Kaj pa neustrašna brata Pirata? Vid in Amo se, potem ko sta prebrala pismo, skrito v steklenici, nista pustila prositi dvakrat. Razpela sta jadra in njuna piratska ladja je kot puščica poletela proti belim afriškim sipinam. Brata gresta roparje naučit “ribjih molitvic” ...


Najbolj brano